Уперше в Україні дитину прооперував робот Da Vinci: як це було – відео
Уперше в Україні дитину прооперував робот Da Vinci: як це було – відео

Уперше в Україні дитину прооперував робот Da Vinci: як це було – відео

У Львові в клінічній лікарні швидкої медичної допомоги провели унікальну операцію. Вперше в Україні була прооперована дитина за допомогою робота Da Vichi. Про це повідомив директор медустанови Олег Самчук на своїй сторінці у Facebook.

Лікар розповів, що 13-річна дівчинка народилася з патологією кишечника. Ваду тричі намагалися усунути під час операцій, але складні хірургічні втручання лише погіршили стан. У дитини розвинулася рецидивуюча кишкова спайкова непрохідність. Вона страждала від болю, які супроводжувалися блювотою.

Самчук написав: "Численні госпіталізації і медикаментозне лікування тільки тимчасово полегшували стан. Без ще однієї операції дівчинка не просто страждала б, був ризик виникнення гострої кишкової непрохідності та навіть некрозу, а це вже питання життя. Однак усунення спайок відкритим способом, яких вже було три, в подальшому загрожувало виникненням нових, що само по собі не було виходом".

Лікар також розповів, як відбувалася сама операція. За допомогою Da Vinci фахівці зробили три проколи розміром по вісім міліметрів кожен. У черевну порожнину дитини розмістили камеру – вона транслювала на монітор зображення в тривимірній проекції з 20-кратним збільшенням. Хірург, який сидів за пультом, поклавши руки на надчутливі сенсори, мав додатково ще дві "руки" і ліквідував множинні спайки, водночас мінімально травмуючи здорові тканини. На ліквідацію спайок пішло майже три години.

За словами лікаря, операція минула успішно. Ранній післяопераційний період задовільний. Самчук також розповів, що дівчинку більше не турбують болі в животі.

Як відомо, у листопаді 2020 року Львівська лікарня швидкої допомоги отримала сучасний американський апарат для проведення складних операцій – робот-хірург Da Vinci. Після проходження сертифікації в грудні минулого року першу операцію за допомогою робота провели 50-річному жителю Бродів з діафрагмальної грижею і гастроезофагеальною рефлюксною хворобою.

Як повідомляв 5.UA, 

Источник материала
loader
loader