Через ураження легень: як коронавірус ускладнює серцево-судинні захворювання
Через ураження легень: як коронавірус ускладнює серцево-судинні захворювання

Через ураження легень: як коронавірус ускладнює серцево-судинні захворювання

Торік понад 300 тисяч українців померли від серцево-судинних захворювань. Це в рази більше, ніж від онкології або COVID-19. Та саме коронавірус може провокувати і загострювати відповідні хвороби. А ще він змушує відкладати оперативні втручання. І не лише через сам діагноз, а й ураження легень.

Про це йдеться 6 березня в сюжеті ТСН.19:30.

Приватний підприємець із Білої Церкви 64-річний Віктор Рожковський наразі готується до складної операції. Він знав про те, COVID-19 ускладнює хронічні хвороби, але в нього все сталось одночасно. У столичний Інститут кардіології імені Стражеска він потрапив з інфарктом, переніс операцію зі стентування. Про те, що в нього має бути ще одна операція через патологію клапана. А про діагноз COVID-19 дізнався майже з різницею в кілька днів.

У тяжкому стані Віктора перевели до клініки для дорослих з центру дитячої кардіології.

Пацієнтів із підтвердженим діагнозом COVID-19 оперувати беруться хіба в ургентних випадках. Таких операцій за рік тут зробили близько десятка. Віктору операцію на серцевому клапані треба було робити терміново, але неможливо через ураження легенів - понад 70%.

"Легеням дуже непросто з такою вираженою мітральною недостатністю. І на все це нашаровується COVID, який робить його лікування... не просто ускладнює, а питання стояло в тому, операбельний він або не операбельний", - повідомив завідувач відділення клініки для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Сергій Варбанець.

"За такого ураження легенів є плюс штучний кровообіг, думаю, що пацієнт не задихав би сам після операції. Міг просто померти", - додав лікар.

Стан Віктора стабілізували за кілька тижнів. COVID-19 відступив і ойму одразу призначили операцію.

Відео Новини України: чому коронавірус ускладнює серцево-судинні недуги

Понад 300 тисяч. Стільки українців торік померли від серцево-судинних недуг. Це в рази більше, ніж від онкології або коронавірусу. Та саме коронавірус може провокувати і загострювати відповідні хвороби. А ще - змушує відкладати оперативні втручання. І не лише через сам діагноз, а й ураження легень.    

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Медики радять не зволікати, а звертатися до фахівців щойно відчули біль у серці. Особливо наполегливо - недужим на коронавірус. Мовляв, COVID-19 може загострювати хронічні хвороби.

"Якщо у людини, наприклад, були звуження у судинах і він інфікований ковідною інфекцією, то найчастіше виникають інфаркти. Якщо була гіпертонічна хвороба, то це загострення гіпертонічної хвороби", - пояснює лікарка-кардіологиня клініки для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Ольга Шепетько-Домбровська.

Віктору пощастило, але попереду в нього ще курс реабілітації.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Автор:
Олена Лоскун
Источник материала
Поделиться сюжетом