Чого чекати українцям від пенсій навесні 2021 року
Чого чекати українцям від пенсій навесні 2021 року

Чого чекати українцям від пенсій навесні 2021 року

Політолог, аналітик Фонду суспільної дипломатії Олександра Решмедилова не вважає, що система накопичення пенсій не дуже добре підходить для України. Як відомо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що держава не зможе виплачувати пенсії вже через 15 років. Тому до існуючої солідарної системи треба додавати накопичувальну.

В рамках програми «Що далі» журналістка Вікторія Панченко обговорила питання введення накопичувальної пенсійної системи зі спеціалістом з внутрішньополітичних процесів Олександрою Решмедиловою.

Експерт впевнена, що введення накопичувальної пенсійної системи неминуче для України.

Чекаємо на Вас в Telegram та Viber!

Бачення пенсійної реформи Олександрою Решмедиловою

Представники уряду та прем’єр-міністр Денис Шмигаль постійно нагадують українцям, що існує накопичувальна пенсійна система, яку треба запровадити в Україні.

Але Решмедилова зазначила, що досі до кінця не відомо, яким саме чином буде відбуватися таке накопичення та що гарантуватиме держава.

Пригадали, що громадяни держави вже проходили через втрату всіх збережень в банку, тож тепер не дуже довіряють їм.

Спеціаліст висловила думку, що цілком можливо, що цю нішу займуть приватні фонди, які запропонують людям «накопичити собі на старість» кошти та будуть виглядати, як частина європейських практик.

Такі компанії можуть розповідати про свій успіх, бути на ринку багато років, але по факту – вони не дають державних гарантій.

Це означає, стверджує Решмедилова, що частина населення знову перейматиметься через свої збереження.

Крім того, на переконання жінки, банківська система України може хитатися, що також викликає побоювання.

Що таке накопичувальна пенсія

Відповідно до чинного законодавства пенсійна система в Україні з 2004 року є трирівневою.

Перший рівень складає солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Другий рівень становить накопичувальна система, третій – добровільне недержавне пенсійне забезпечення.

Реально в Україні поки що діє лише перший рівень. За словами спеціалістів, ця система працює дуже добре при хорошій демографічній ситуації в країні, коли на одного пенсіонера припадає хоча б троє працюючих.

За демографічною статистикою в Україні припадає трохи більше одного працюючого на одного пенсіонера в математичному сенсі. Тому Пенсійний фонд понад 10 років фінансується не лише страховими внесками, а й з бюджетних коштів.

Накопичувальну систему хотіли запроваджувати ще в 2007 році. Ситуація в країні складається так, що сьогоднішня молодь має сама собі назбирати на пенсію.

Для цього можна укласти договір з недержавним фондом чи страховою організацією, відкладати кошти на банківський депозит. Але відповідно до законодавства, має бути і державний фонд, куди треба сплачувати обов’язкові внески.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що в Україні перенесли літнє підвищення пенсій.

Чимало українців зазначили, що не отримали ніякого підвищення після проведення індексації пенсій. Читайте всі суспільні новини на порталі MY.UA.

Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом