Довибори у Верховну Раду: перші дані екзит-полів
Довибори у Верховну Раду: перші дані екзит-полів

Довибори у Верховну Раду: перші дані екзит-полів

У двох виборчих округах України на Донеччині та Прикарпатті відбулися довибори у Верховну Раду. Депутати, які раніше потрапили в парламент, від мандатів відмовилися, оскільки стали міськими головами Покровська і Надвірної.

Довибори у Верховну Раду проходили цієї неділі, 28 березня, в округах №50 та №87.

Народні депутати від цих округів стали мерами, тож виборці мали обрати інших представників у парламенті. Зокрема Зіновій Андрійович став мером Надвірної, а Руслан Требушкін – міським головою Покровська.

Дані екзит-полів

За даними екзит-полів соціологічної групи «Рейтинг» по одномандатному окрузі №87 (Івано-Франківська область) лідирує Олександр Шевченко, котрий представляє партію «За майбутнє».

Він набрав уже 32,4% голосів. Друге місце посідає Руслан Кошулинський від ВО «Свобода» - 31,6%. На третьому місці Василь Вірастюк від «Слуги народу». У нього станом на 18 годину 28 березня було 29,4% голосів.

Відрив між трьома лідерами мінімальний, тому поки що рано говорити про явного переможця.

Опитування проводилося на виході з 50 виборчих дільниць. Соціологічна група допускає похибку в 1,8%.

Загалом же претендентів на мандат там 14.

У Покровську за даними екзит-полів місцевого каналу з досить великим відривом перемагає поки що мер Добропілля і висуванець партії «Порядок» Андрій Аксьонов. Він набирає 65% голосів.

Активісти та ЗМІ звинувачували його у причетності до референдуму про відокремлення Донбасу, незаконних відвідинах окупованого Криму та отриманні російського паспорта. Сам політик все заперечує.

Офіційні по обох округах результати мають оголосити до 12 квітня.

Колишній віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський зазначив, що можна говорити про те, що намагання олігархів «купити округ» провалилися.  Про це свідчать, на його думку, результати екзит-полів.

На початку виборчої кампанії, за словами Кошулинського, у Шевченка був результат у 60% і він вважав, що вже переміг. Зараз результати показують, що відрив між першим і другим місцем в межах статистичної похибки, тож Кошулинський закликав усіх, хто працює на дільницях, уважно рахувати та слідкувати за тим, аби не було ніяких фальсифікацій при підрахунку голосів.

Чекаємо на Вас в Telegram та Viber!

Як проходили вибори

Довибори у Верховну Раду проходили в умовах карантину. Івано-Франківськ продовжує залишатися в «червоній» зоні, Донеччина – в «помаранчевій».

На виборчих дільницях дотримувалися всіх карантинних норм – на вході вимірювали температуру та пропонували антисептик, для тих, у кого є симптоми ГРВІ обладнали окремі кабінки.

Загалом зазначають, що явка була невеликою. Переважна більшість тих, хто прийшов на дільниці – люди похилого віку.

На питання журналістів, чому так мало молоді віддало свої голоси за нових нардепів, ті, хто прийшли висловили думку, що люди втратили віру.

Також серед причин низької явки називають спалах коронавірусу.

Представники правоохоронних органів зі свого боку заявили, що кількість зафіксованих порушень на довиборах мінімальна.

Нагадуємо, сайт новин MY.UA писав, що нове соціологічне дослідження показало зміни в політичних симпатіях громадян.

Кандидат в нардепи Василь Вірастюк намагався копіювати Володимира Зеленського. Читайте всі свіжі новини на поталі MY.UA.

Приєднуйтесь до нас в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом