Про що свідчить телефона розмова Байдена та Зеленського – включення
Про що свідчить телефона розмова Байдена та Зеленського – включення

Про що свідчить телефона розмова Байдена та Зеленського – включення

Джозеф Байден підтвердив, що США підтримують суверенітет та територіальну цілісність України в умовах російської агресії. Таку позицію висловив під час розмови з Володимиром Зеленським. Бесіда відбулася на тлі істотного нарощування військової присутності Росії біля кордонів України. І тривала близько 30-40 хвилин. Президенти США та України поговорили вперше від інавгурації Джо Байдена 20 січня. Подробиці дізнавався кореспондент української служби "Голосу Америки" Остап Яриш.

Експерти зазначають, що дзвінок був дуже очікуваний. Так, дзвінок Байдена був сигналом не лише Україні про її підтримку, а й сигнал Росії, що США підтримують суверенітет, територіальну цілісність України – це не про що наголосив Джо Байден у своїй телефонній розмові.

Окрім ескалації на українському кордоні, військових питань, президенти поговорили про можливість антикорупційних реформ, згадали про розвиток Євроатлантичної співпраці. Також обговорили протидію пандемії. Володимир Зеленський також заявляв, що під час розмови політики торкнулися теми й можливого візиту Джо Байдена до України.

Окрім того, США протягом останніх трьох днів демонструють підтримку і звертають увагу, що не залежать Україну на одинці. Кажуть, що у разі загострення підтримка буде не лише на словах, а також на діях.

Нагадаємо, це перша розмова глави Білого дому із Володимиром Зеленським після інавгурації Байдена 20 січня 2021 року. Передували переговорам Байдена і Зеленського – три інші розмови на високому рівні між американськими і українськими високопосадовцями. А саме – керівниками зовнішньополітичних відомств, генеральних штабів і міністрами оборони. Всі вони стосувалися загострення на сході України.

Источник материала
loader
loader