Книжкова полиця: ТОП-5 книжних новинок квітня від українських видавництв
Книжкова полиця: ТОП-5 книжних новинок квітня від українських видавництв

Книжкова полиця: ТОП-5 книжних новинок квітня від українських видавництв

"Жінки в дизайні"

Ліббі Селлерс

Видавництво ArtHuss

Книга "Жінки у дизайні" розповідає про 21 постать серед найвпливовіших дизайнерок ХХ століття, демонструючи їхні найкращі роботи та вшановуючи їхній видатний і часто недооцінений доробок. Це водночас і красива подарункова книжка для шанувальників дизайну, і знайомство з видатними дизайнерками, архітекторками та дослідницями, які переважно були позбавлені належного визнання в андроцентричному наративі.

 

"Український супрематизм"

Сергій Каменной

Видавництво РОДОВІД

За словами автора Сергія Каменного, якому належить ідея книжки "Український супрематизм": "Цей альбом після відомих подій на Майдані в Києві знайшов мій знайомий. Не зміг розшукати власника, тому привіз його мені до Франції. Деякі сторінки були втрачені, деякі пошкоджені. Я доповнив альбом своїми фото, представивши себе віртуальним учасником цих подій в якості різних героїв".

Фотокнижка повністю зроблена Каменним. Це фантазійний проєкт чи проєкт-фейк, в якому автор іронічно уявляє себе античним героєм, античною скульптурою, яка віртуально приймає участь у драматичних подіях на Майдані.

"Український супрематизм", як і "Дембельський альбом" (2017) Каменного, включає багато роздумів автора, іронії та самоіронії, бачення подій із погляду інших століть, в контексті інших епох і в діалозі з добре відомими творами образотворчого мистецтва.

 

"Ласощі для Медора"

Андрій Бондар

Видавництво Старого Лева

"Ласощі для Медора" збірка есеїв, які Андрій Бондар написав упродовж 2017-2020 років. Есеїстика тут є способом досліджувати й осмислювати світ через власну систему цінностей і досвіду. За інтелектуальним роздумом прозирає відвертість, а у формі короткої прози ховаються глибші сенси й часом несподівані висновки: порожнечу можна наповнити, визначення "падіння з висоти власного зросту" може стосуватися не лише травмування тіла, але й морального падіння, яке завжди відбувається з висоти власної етичної конструкції, а втрати згодом можуть обернутися набутками, варто лише поглянути на них по-іншому.

 

"Коли змінюються факти"

Тоні Джадт

Видавництво Човен

"Коли змінюються факти" книга есеїв видатного британо-американського історика та публічного інтелектуала Тоні Джадта. Український переклад підготувала Софія Андрухович.

Упорядниця видання  дружина історика Дженніфер Гоманс, зазначає у своїй передмові до книги: "Це збірка есеїв, але водночас це збірка одержимостей. Одержимостей Тоні. Усі вони тут: Європа й Америка, Ізраїль та Близький Схід, правосуддя, простір громадянської дискусії, держава, міжнародні відносини, пам'ять і забуття, а понад усе  історія. Повторювана знову і знову на цих сторінках пересторога, яка вказувала, що ми засвідчуємо крах "економічної епохи", ї перетворення на "еру страху" і входження до "нової епохи непевності", знаменувала глибину його пригніченості та стурбованості через курс, який взяла політика. Його очікування були високими, він був відданим спостерігачем. Гадаю, у цих есеях ви знайдете і проникливого реаліста, який вірив у факти, події, дані, і ідеаліста, який не мав прагнень дрібніших за добре прожите життя; і не тільки для себе, але й для суспільства."

 

"Чи вмієш ти дивитися на вишню?
Історії з Японії"

Таня Поставна

Видавництво Portal Books

Книжка "Чи вмієш ти дивитися на вишню? Історії з Японії"  передусім про відчуття прекрасного, гармонійне співіснування зі світом і пошук внутрішніх цінностей. Про особливу атмосферу Японії та світогляд її жителів на яскравому історичному тлі. Як споглядати дерево, що поволі змінює барви? Яке горнятко гарніше  рівненьке й блискуче чи зліплене власноруч? Як почати цінувати кожну зустріч, адже другої такої може не бути?

Таня Поставна так розповідає про свій досвід створення книги: "Читач цього, ймовірно, не помітить, але весь текст сплетений із цілого вороху енциклопедичних знань — де яка травинка, де яке горнятко для чаю, який вигляд мали міста, а що це за велика чайна церемонія біля храму Кітано? За кожним словом відкривається цілий пласт історії".

Дивіться також:

"Золотий хрін": Хто з українських письменників отримав премію за найгірший опис сексу.

Патти Смит запускает e-mail-рассылку со стихами, музыкой, рецензиями на книги и фильмы.

 

Книги
література
Источник материала
Поделиться сюжетом