Степанов прокоментував визнання тромбозу побічним ефектом вакцини AstraZeneca
Степанов прокоментував визнання тромбозу побічним ефектом вакцини AstraZeneca

Степанов прокоментував визнання тромбозу побічним ефектом вакцини AstraZeneca

В EMA наголосили, що переваг у вакцини AstraZeneca більше, ніж ризиків / фото REUTERS

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявляє, що Україна очікує офіційних документів від Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) про побічні ефекти від вакцини AstraZeneca.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Ми комунікуємо у постійному режимі, і як тільки буде офіційне заключення, офіційний документ від комітету (комітет з питань безпеки EMA - УНІАН), а не коментарі, бо це дуже важливо, тоді будемо дивитися на тест заключення, і потім вже будемо приймати відповідне рішення, виходячи з нього", - сказав Степанов.

Міністр просить не фантазувати на предмет того, чи буде припинено використання вакцини AstraZeneca/CoviShield, якщо буде доведено зв'язок між утворенням тромбів і щепленням вакциною.

"Давайте подивимось на документ, давайте не фантазувати", - підсумував Степанов.

Нагадаємо, раніше сьогодні, 7 квітня, Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) заявило про підтвердження появи рідкісних побічних ефектів після щеплення вакциною AstraZeneca. Зокрема, йдеться про випадки утворення тромбів разом з низьким рівнем тромбоцитів у крові.

Однак в EMA наголосили, що переваг у препарату більше, ніж ризиків.

Проблеми з вакциною від коронавірусу AstraZeneca

  • Скандал навколо вакцини британо-шведської фармацевтичної компанії виник після смерті кількох щеплених вакциною AstraZeneca. Після щеплення у них розвинулася тромбоемболія.
  • Використання вакцини призупинили у низці країн. Серед них - Данія Норвегія, Італія, Австрія, Румунія, Болгарія, Німеччина, Франція, Іспанія та інші.
  • У самій AstraZeneca заявили, що випадки тромбозу у щеплених від COVID-19 не пов'язані з вакцинацією.
  • В ЄС також заявили, що не бачать зв'язку між щепленням вакциною AstraZeneca і випадками тромбозу.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я закликала продовжити вакцинацію проти коронавірусу вакциною AstraZeneca, на тлі рішення цілого ряду країн призупинити використання препарату.
  • Всередині березня Європейське медичне агентство (EMA) визнало вакцину AstraZeneca ефективною та безпечною для подальшого використання.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Віталій Саєнко

Теги по теме
Коронавирус в Украине Максим Степанов
Источник материала
Поделиться сюжетом