Перед виборами СБУ надала ЦВК інформацію про російський паспорт Аксьонова
Перед виборами СБУ надала ЦВК інформацію про російський паспорт Аксьонова

Перед виборами СБУ надала ЦВК інформацію про російський паспорт Аксьонова

КИЇВ. 9 квітня. УНН. СБУ перед виборами надавала ЦВК інформацію про російський паспорт кандидата в народні депутати України Андрія Аксьонова та попросила вжити заходів у зв’язку з цією інформацією. Про це УНН повідомляє з посиланням на Радіо Свобода.

Цитата:

"Служба безпеки України за 10 днів до виборів на 50-му окрузі, повідомила Центральній виборчій комісії про російський паспорт кандидата в народні депутати України Андрія Аксьонова і попросила вжити заходів у зв’язку з цією інформацією", - йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що у ЦВК Донбас.Реалії підтвердили: лист від спецслужби дійсно отримували, але зазначили, що реагувати не мали підстав.

"Не спростовуємо, очевидно, що не спростовуємо. Дійсно, у нас було попередження, інформація певна, зміст її я не можу розкривати, знову ж таки, бо вона була для службового користування і я не маю таких повноважень. Але ви розумієте, в чому є нюанс: нюанс полягає в тому, що ця інформація ніяк не може бути використана Центральною виборчою комісією, тому що ми не є орган реагування на факт наявності або відсутності громадянства. Вимога – не мати громадянства іншої країни не міститься у виборчому кодексі. І ми не можемо перевіряти або навіть брати до уваги, за своїми повноваженнями, цю інформацію", – заявив член ЦВК Юрій Мірошниченко.

За законом "Про громадянство України", якщо людина добровільно отримує паспорт іншої країни, її українське громадянство може бути припинене. Відтак, взяти участь у виборах вона також не зможе.

Зазначається, що у 2017-му народного депутата через це вже позбавляли паспорта. Йдеться про Андрія Артеменка, який тоді був у фракції "Радикальної партії Олега Ляшка". За даними прокуратури, окрім українського, депутат отримав також паспорт Канади.

"Водночас, на запит "Донбас.Реалії" в Державній міграційній службі України, яка готує подання про втрату громадянства, відповіли, що не отримували запитів від СБУ щодо подвійного громадянства кандидата в народні депутати Андрія Аксьонова. Також у ДМС зазначили, що у них немає офіційної інформації про наявність російського паспорта у Аксьонова", - зазначається в повідомленні.

Доповнення

Центральна виборча комісія встановила результати проміжних виборів народного депутата України в ОВО № 50 в Донецькій області. За даними протоколу народним депутатом України обрано Андрія Аксьонова.

Раніше Центральна виборча комісія опрацювала 100% протоколів з ДВК з Донеччини, за підсумками чого у Донецькій області переміг Андрій Аксьонов.

Так, 28 березня обирали народних депутатів у Донецькій (округ № 50) та Івано-Франківській (округ № 87) областях. За даними ЦВК, за інформацією від ОВК, явка на проміжних виборах в окрузі № 87 становила 35,05%. Для порівняння: на позачергових виборах народних депутатів 21 липня 2019 року в ОВО № 87 голосували 43,96%. Результати голосування мають встановити до 12 квітня 2021 року.

Теги по теме
СБУ выборы местные выборы ЦИК
Источник материала
Поделиться сюжетом