Карантин на Великдень: чи зможуть українці освятити паски
Карантин на Великдень: чи зможуть українці освятити паски

Карантин на Великдень: чи зможуть українці освятити паски

МОЗ повідомило, до чого готуватися українцям на Великдень цьогоріч.

У 2021 році найбільше свято православних християн Великдень припадає на 2 травня та збігається з травневими вихідними.

Враховуючи складну епідемічну ситуацію в країні представники МОЗ вже почали напрацьовувати різні варіанти святкування Великодня. За інформацією, якою поділився Віктор Ляшко з журналістами, ведеться «непростий діалог» з представниками церков.

З Віктором Ляшком поспілкувалися журналісти "РБК-Україна".

Деталі обговорення

Міністерство охорони здоров’я України намагається підійти до вирішення питання виважено та компромісно. Повідомляється, що розглядають різні варіанти розвитку подій, але хотіли би знайти «найоптимальніший» з усіх.

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшко, варіант закриття храмів у МОЗ поки не розглядають. Проте, можуть існувати обмеження на кількість людей, які зможуть перебувати безпосередньо в храмі під час богослужінь.

Проблема полягає в тому, що священники не можуть відмовити вірянам та не впустити когось до храму під час служби. А українці користуються цим, незважаючи на ризики та карантинні обмеження.

Також, за словами Ляшка, існує ймовірність, що представники церков будуть просити пом’якшити заборони 2 травня.

Розглядають також минулорічний варіант проведення служби в онлайн форматі.

До кінця тижня МОЗ обіцяє розробити рекомендації щодо того, в якому форматі проводити свято та які обмеження діятимуть.

Рішення МОЗ хоче прийняти на основі діалогу з церквами, але такі перемовини, передбачає Ляшко, проходитимуть «важко».

Чекаємо на Вас в Telegram та Viber!

Як святкували Великдень католики

Цього року християни західного обряду 4 квітня святкували Великдень. Це майже на місяць раніше, ніж для представників східного обряду.

У Європі одразу кілька країн зустрічали свято воскресіння Христа локдауном. У Франції посилили патрулювання поліції. У країні почався третій загальнонаціональний локдаун. Впродовж 4 тижнів діятиме комендантська година з 7 вечора до 6 години ранку. Працюють лише крамниці з товарами першої необхідності.

Посилили заборони на Великдень і в Італії. Обмеження стосувалися пересування між регіонами.

Лікарі ковідного шпиталю в Римі влаштували свято своїм пацієнтам – розмалювали захисні костюми великодніми картинками, одягли на голови яскраві обручі та роздавали хворим шоколадки.

Медики повідомили, що зробили це, аби на Великдень кожен з пацієнтів відчув увагу до себе, бо до них заборонено впускати друзів та родичів.

Другий рік поспіль святкування проходить в умовах пандемії. В Україні свято відзначали згідно з карантинними обмеженнями, що діють в регіонах.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що Максим Степанов заявив, що вихід України на пікові показники захворюваності на коронавірус свідчить про стабілізацію ситуації.

Україна різко змінила позиції в європейському рейтинзі щодо поширення ковіду. Більше свіжих новин шукайте на порталі MY.UA.

Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом