"Укрпошта" не буде ні виплачувати, ні розносити пенсії: що потрібно знати українцям
"Укрпошта" не буде ні виплачувати, ні розносити пенсії: що потрібно знати українцям

"Укрпошта" не буде ні виплачувати, ні розносити пенсії: що потрібно знати українцям

З 1 вересня за пенсією треба буде йти в банк майже всім клієнтам Укрпошти.

Кого торкнеться нововведення, як вибрати банк і де перевести в готівку пенсію треба знати всім українцям, повідомляє "Сьогодні".

Стрічка новин України та світу - в нашому Viber!

"Укрпошта" більше не буде доставляти пенсії

Причина - в оплаті послуг відомства: в Пенсійному фонді порахували запити Укрпошти надмірними і вирішили відмовитися від співпраці. У минулому керівництво відомства-монополіста неодноразово загрожувало припинити доставку пенсій, якщо не дозволять підвищити тарифи.

Кому пенсії будуть зобов'язані приносити додому

За місцем фактичного проживання з 1 вересня 2021 отримуватимуть пенсії люди з інвалідністю I групи, особи, які потребують постійного стороннього догляду (лежачі, недієздатні) або досягли 80-річного віку. Доставлять додому допомогу по догляду тим, хто доглядає за літніми і безпорадними, а також соціальну допомогу від держави тим, хто дожив до пенсійного віку, але не заробив пенсію.

Всі новини України та новини соціальної політики - в нашому Telegram!

Хто буде доставляти пенсію замість "Укрпошти"

Уповноважені Пенсійним фондом банки та інші структури, які виграють конкурс, організований ПФУ. Очікується, що їх послуги виявляться дешевшими, ніж у Укрпошти. Але пенсії додому принесуть тільки згаданим вище категоріям пенсіонерів.

Багатьох торкнеться нововведення?

Так, це майже 3,5 млн осіб, або 32% пенсіонерів, які, за даними ПФУ, зараз отримують пенсії через Укрпошту. Тобто зміни торкнуться кожного третього.

Як бути тим, хто отримує пенсію вдома або у відділеннях "Укрпошти"

До 1 вересня 2021 року ними потрібно вибрати банк, в якому вони хотіли б отримувати пенсії. 

Що буде з пенсією тих, хто не обере свій банк-одержувач

Якщо пенсіонер не визначиться, йому з 1 вересня після звернення ПФУ автоматично відкриють рахунок в державному Ощадбанку. Для отримання пенсії клієнту потрібно буде оформити пенсійну картку. Нею можна розплачуватися через термінал або знімати готівку в банкоматі. Але змінити банк клієнт зможе в будь-який час і необмежену кількість разів.

Як пенсіонеру з села, де немає банкомату, перевести в готівку пенсію

За даними Держстату, в Україні катастрофічно мало банківських відділень і банкоматів. На сьогодні банки є в 3,9% населених пунктів, банкомати - в 4,3%. Очевидно, що в першу чергу це села і невеликі міста, в яких проживає третина населення України, або майже 14 млн осіб. Їм доведеться щомісяця їхати в найближчий райцентр (або колишній райцентр), де є відділення банку. Або просити когось зняти пенсію з картки.

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що змінилося для українців з 1 квітня. Це стосується газу, призову та пенсій. Більше - в матеріалі.

Також портал MY.UA писав, чого чекати від пенсій в Україні, як збираються трансформувати пенсійну систему.

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter і читайте нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом