Вакцинація не провалилася: Ляшко прокоментував повільні темпи щеплення в Україні
Вакцинація не провалилася: Ляшко прокоментував повільні темпи щеплення в Україні

Вакцинація не провалилася: Ляшко прокоментував повільні темпи щеплення в Україні

Кампанія вакцинації в Україні не провалилася, хоч дотепер щеплення від коронавірусузробили менше одного відсотка людей. 

Про це в ефірі Сніданку з 1+1 розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

За його словами, вакцинацію українців, як і обіцяли, розпочали у лютому. Утім, швидкість кампанії з імунізації населення залежить від того, скільки вакцин буде на території України. Зараз в Україні вакцинація відбувається трьома препаратами AstraZeneca (CoviShield), CoronaVac і Pfizer.

"Лише один відсоток щеплення в країні тому, що немає вакцини на території нашої держави. Ми хотіли розпочинати вакцинацію каскадним методом, тобто поступово збільшувати кількість мобільних бригад, пунктів щепленян та вакцинальних центрів, які одночасно працюють. Першу партію вакцини, а це 500 тисяч, повинні були використати протягом 28 днів для першої дози, і протягом 28 днів - для другої дози. Наразі упродовж двох місяців ми використали десь 470 тисяч вакцин CoviShield. Тобто - виконали те, що планували", - наголосив Ляшко. 

Відео Ляшко пояснив, як Україна протистоїть COVID-19 і коли буде послаблення карантину

Пройшли пік третьої хвилі коронавірусу. Та чи очікувати карантинних послаблень на травневі свята? Що буде з літніми відпустками? А також як отримати щеплення тим, хто хоче вакцинуватися? Розпитали головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка.  

Сніданок з 1+1
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Наразі в Україні відтермінували введення другої дози препарату: від чотирьох тижнів до 12. Причина, каже головний санлікар, у тому, що з'явилися наукові публікації про те, що вакцинація препаратом AstraZeneca на третій місяць після щеплення ефективніша, надовше захищає людей від коронавірусу. "Тому експерти з імунопрофілактики запропонували МОЗ також розглянути цей підхід і відтермінувати. Саме тому збільшили термін між першим і другим щепленням", - пояснив він. 

Нагадаємо, вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютогою. Першими препарат почали вводити медичним працівникам коронавірусних лікарень, бригадам екстреної допомоги, співробітникам лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті.

Другий етап з п'яти розпочали 22 березня. На ньому щеплення роблять лікарям усіх закладів охорони здоров’я, соціальним працівникам та людям старших 80 років. 

Автор:
Олена Капнік
Источник материала
Поделиться сюжетом