Суд призначив на 27 січня засідання в справі Шеремета
Суд призначив на 27 січня засідання в справі Шеремета

Суд призначив на 27 січня засідання в справі Шеремета

Шевченківський районний суд Києва призначив на 27 січня засідання в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Про це адвокат Тарас Безпалий повідомив «Радіо Свобода».

«Сьогодні дослідили восьмий том, який долучав прокурор. Почали досліджувати дев’ятий том. Фактично це документи щодо затримання Андрія Антоненка, щодо характеризуючих даних стосовно нього», – сказав він.

Захисник уточнив, що наступне судове засідання відбудеться о 13:00 27 квітня.

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Його смерть кваліфікована прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи щодо вбивства Шеремета: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта та ветерана АТО Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.   

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом з нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним.  

22 травня 2020 року слідство у справі ймовірних виконавців вбивства було завершене. Розслідування щодо замовників виокремлене в іншу справу і наразі триває.

4 січня 2021 року «Білоруський народний трибунал», EUobserver та «Українська правда» опублікувала записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голос тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева та голоси працівників контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа», з якими проводили інструктаж. Вони обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета. Записи надав колишній співробітник білоруського спецпідрозділу Ігорь Макар. За словами Макара, він готовий свідчити у суді в межах цієї справи. 

У Міністерстві внутрішніх справ України кажуть, що ці записи відповідають нинішній версії слідства. Речник МВС Артем Шевченко додав, що на справі Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь ці записи не позначаться. Адвокат Юлії Кузьменко Тарас Безпалий висловив думку, що обвинувачених будуть намагатися прив’язати до «білоруських плівок», але цього зробити не вдасться.

2 лютого 2021 року Шевченківський районний суд Києва продовжив запобіжні заходи Андрію Антоненку, Яні Дугарь та Юлії Кузьменко. Останню залишили під цілодобовим домашнім арештом. 

Теги по теме
Новости Суд Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом