Вакцини, протидія РФ і питання Криму: Боррель написав блог про Україну
Вакцини, протидія РФ і питання Криму: Боррель написав блог про Україну

Вакцини, протидія РФ і питання Криму: Боррель написав блог про Україну

КИЇВ. 21 квітня. УНН. На минулому засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС, основна увага була зосереджена на Україні і на тому, як блок може найкращим чином підтримати країну, яка стикається зі зростаючою низкою проблем, головна з яких - зростаюча військова присутність Росії. Про це написав верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель після засідання міністрів закордонних справ ЄС у своєму блозі, передає УНН.

Головні тези

- Євросоюз повинен протидіяти спробам Росії зобразити себе посередником, а не стороною в конфлікті на сході України;

- Країни погодилися виступати єдиним голосом на двосторонній основі в спілкуванні з Росією і на всіх міжнародних майданчиках;

- Євросоюз повинен бути готовий розглянути варіанти дій в разі продовження агресії;

- Саміт Кримської платформи стане важливим приводом, щоб привернути увагу до незаконної анексії Криму;

- Києву необхідно неухильно продовжувати хід реформ;

- ЄС продовжить підтримувати Україну в боротьбі з пандемією.

Деталі

Так, за підсумками зустрічі міністрів, на якій про ситуацію в нашій країні розповідав глава МЗС України Дмитро Кулеба, Боррель зазначає, що вже багато років Україна стикається з російською агресією, проте "на кроки Києва щодо врегулювання конфлікту Москва не відповідає взаємністю".

Особливо турбує Євросоюз нарощування військової потужності поблизу українського кордону і в незаконно окупованому Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представник президента України в Криму обговорив саміт "Кримської платформи" з заступником держсекретаря США МакДональд

"Зі свого боку я підкреслив, що ми повинні подякувати Україні за стриману відповідь; ми повинні продовжувати закликати Росію до деескалації та розрядки напруженості, і ми всі повинні протидіяти спробам Росії зобразити себе посередником, а не стороною в конфлікті", - підкреслив топ-дипломат.

За його словами, сьогоднішня ескалація напруженості вимагає як принципової позиції, так і активізації дипломатії.

"Ми домовилися, що ми повинні говорити єдиним голосом на двосторонній основі в наших бесідах з Росією і на всіх відповідних міжнародних форумах - G7, ОБСЄ, з США - і передавати скоординовані послання стійкої солідарності з Україною. Ми продовжимо підтримувати зусилля в нормандському форматі і ОБСЄ, включаючи її Спеціальну моніторингову місію, а також заходи з побудови миру. Прийшов час послабити ескалацію. Ми уважно стежимо за цими подіями, і ми повинні бути готові розглянути наші варіанти дій в разі продовження агресії", - підкреслив глава дипломатії.

Він підтвердив, що разом з головою Європейської ради Шарлем Мішелем вони підтвердили участь в Саміті Кримської платформи, запланованому на 23 серпня в Києві.

Саміт, на думку Борреля, стане важливим приводом, щоб привернути увагу до незаконної анексії Криму, а також до більш широкої підтримки України з боку ЄС.

Як зазначив Боррель, разом з Кулебою вони обговорили реформи в Україні.

"Україна добилася великого прогресу, але ще багато що належить зробити, зокрема, в галузі боротьби з корупцією і судових реформ", - зазначив він.

За словами дипломата, реформи роблять Україну більш стійкою і сильною, і саме тому з 2014 року Євросоюз мобілізував більше 16 мільярдів євро на підтримку реформ, що зробило Україну найбільшим одержувачем фінансової підтримки ЄС.

"По-третє, ми продовжимо підтримувати Україну в боротьбі з пандемією. Минулої п'ятниці COVAX доставив в Україну 117 тисяч доз вакцини проти COVID-19, а до кінця червня планується доставити майже 3 мільйони доз вакцини", - повідомив він.

Боррель згадав про ситуацію щодо стану здоров'я ув'язненого опозиціонера Олексія Навального.

"Я раніше заявляв, що Росія відключається від Європи. Як ЄС, ми повинні, і ми будемо враховувати наслідки, відстоюючи принципи, що лежать в основі європейської безпеки, і підтримуючи партнерів, які поділяють наші інтереси і цінності", - підкреслив глава дипломатії.

Що було раніше

Глава МЗС України Дмитро Кулеба 19 квітня взяв участь в засіданні Ради ЄС із закордонних справ, де поінформував колег про загострення безпекової ситуації на тимчасово окупованих територіях і навколо кордонів України, викликаної діями Російської Федерації.

На засіданні міністр запропонував покроковий план дій для стримування подальшої ескалації Російської Федерації.

Основний елемент такого плану - це підготовка нового пакета секторальних санкцій.

Проте, як зазначив після зустрічі Боррель, на сьогоднішній день не очікується ніяких нових санкцій ЄС щодо Росії.

Теги по теме
Украина Россия Евросоюз
Источник материала
Поделиться сюжетом