Антилідер за кількістю щеплень. Чому Україна повільно вакцинує своїх громадян
Антилідер за кількістю щеплень. Чому Україна повільно вакцинує своїх громадян

Антилідер за кількістю щеплень. Чому Україна повільно вакцинує своїх громадян

На початку тижня в усі регіони України роз’їхались свіжі 215 тис. доз китайської сироватки CoronaVac. Одними з перших ін’єкцію отримали спортсмени та їхні тренери, які поїдуть на літню Олімпіаду в Токіо. Наразі їхнє самопочуття прекрасне.

– Якщо одна нещеплена людина на Олімпіаді захворіє, то всю команду будуть знімати зі змагань, – говорить олімпійський чемпіон Олександр Петрів.

Читайте
Україна до кінця тижня отримає 367 тис. доз вакцини AstraZeneca - Шмигаль

Окрім спортсменів, цю вакцину отримають вчителі, поліцейські та військовослужбовці.

Під кінець тижня в Україну доставили ще американську партію вакцин Pfizer.  Цю сироватку Україна отримала безкоштовно за міжнародною програмою COVAX – коли багаті країни-донори спонсорують щеплення бідніших держав.

Особливість цієї вакцини в тому, що її потрібно зберігати за дуже низької температури – мінус 70 градусів за Цельсієм. На щастя, транспортування цієї вакцини теж взяли на себе іноземні донори. Винайняли приватну компанію з необхідним обладнанням.

Якщо порівняти китайську та американську вакцини, то ефективність першої залежно від країни коливається від 50% до 80%. Pfizer має показник 95%.

Проте Імунолог Федір Лапій радить не поспішати ховати китайську вакцину. Вона, на його думку, може виявитись навіть ефективнішою за інші препарати і бути стійкою до мутацій вірусу.

Одним зі світових лідерів за кількістю щеплень у світі є Британія. Там вакциновано майже половину населення здебільшого сироватками Pfizer і AstraZeneka. В Україні застосовують її індійську копію Covishield.

Та через поширення нових штамів там почалась паніка.

– Британський штам не є стійким до вакцини. Але він дуже інфекційний і  охоплює молодші вікові категорії населення, – говорить Ірена Таранюк, кореспондентка BBC NEWS Україна.

Отже, справа не у якості вакцин. Вони достатньо ефективні, кажуть спеціалісти. Збільшення заразності вірусу означає, що треба пришвидшувати темпи щеплення і набувати колективного імунітет.

За словами лікаря-інфекціоніста Володимира Курпіти, усі вакцини, які зараз допущені на ринок, дозволені ВООЗ і мають однакову здатність запобігати розвитку серйозних ускладнень. Вакцинування вже доводить свою ефективність, зокрема у Британії, де виявлені нові штами вірусу.

– В них там виявляється декілька десятків тисяч нових випадків, але за день померло сім людей. Оце різниця: 450 в Україні і сім в Британії, – наголошує Курпіта.

Можливо, щеплення і не завжди запобігають зараженню, але напевно знижують смертність.

Світовим лідером за рівнем вакцинування наразі є Ізраїль. Лікар-реаніматолог Борис Бриль говорить:

– В Ізраїлі майже немає хворих. Заражаються переважно невакциновані.

Ізраїль поступово знімає карантинні обмеження і вже з травня має намір відкривати кордони.

Близькі до Ізраїлю і Об’єднані Арабські Емірати. Першу дозу вакцини там отримали практично всі громадяни. Другу – чверть населення. Щепитись там могли усі охочі ще в грудні.

Америка зараз лідер за кількістю ін’єкцій у світі – там уже ввели 190 млн доз. І роблять 2 млн щеплень за день.  А от Україна – антилідер. У нас вакциновано не більше за 1% населення.

Гроші на вакцини Україна має, та продавати їй ніхто не поспішає, пояснив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

– Блокують експорт, щоб вакцини були саме для своєї країни. Будь-які поняття ринкових відносин, до яких ми звикли до пандемії коронавірусу, вони відсутні, – говорить Степанов.

Від цього страждає не лише Україна. У Грузії щеплення наразі отримали трохи більше 20 тис. людей. Водночас досвід небагатої Сербії, де вже безкоштовно вакцинують навіть іноземців, якщо ті мають бажання, свідчить, що багато залежить від активності влади.

В МОЗ обіцяють, що зовсім скоро ситуація в Україні зміниться – попит на вакцини серед багатих країн спаде, і дійде черга до нас. А до кінця року планують вакцинувати 70% дорослого населення.

Щеплення від Covid-19 вже довело свою ефективність в розвинутих країнах. А повільні темпи з вакцинацією в Україні цілком закономірні. Небагаті країни завжди в кінці черги.

Кабмін оприлюднив план вакцинації проти Covid-19

Кабмін планує з травня робити 5,65 млн щеплень проти Covid-19 щомісяця. Такі дані оприлюднено в Національному плані вакцинопрофілактики Covid-19 на 2021 рік.

До кінця року мають намір охопити вакцинацією 48,9 млн українців. Загалом у плані передбачено використання понад 21,913 млн доз вакцин.

Теги по теме
Коронавирус Израиль
Источник материала
Поделиться сюжетом