Шмыгаль окончательно разрушает реформу корпоративного управления в Украине
Шмыгаль окончательно разрушает реформу корпоративного управления в Украине

Шмыгаль окончательно разрушает реформу корпоративного управления в Украине

З моменту призначення у березні 2020 року прем’єр-міністра Денис Шмигаль і міністри його уряду на усіх міжнародних площадках розповідають про те, як вони впроваджують реформу корпоративного управління державних підприємств відповідно до Керівних Принципів Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Важливим є те, що це не просто чергова «реформа заради реформи» і розпочалася вона ще задовго до прем’єрства Шмигаля. Під гарантії її повноцінного впровадження міжнародні партнери надають українським державним підприємствам кредитні ресурси. Іншим важливим фактором є кредит довіри, який отримала українська влада міжнародних партнерів завдяки запевненням, що ця реформа відбудеться.

Але коли було ухвалене необхідне законодавство і почалася імплементація змін відповідно до міжнародних зобов’язань, стала зрозуміла одна дуже неприємна для чиновників річ. Хоча держава і лишається головним акціонером підприємств, її вплив на них суттєво скоротився. У відповідності до зобов’язань України були сформовані незалежні наглядові ради, які грають визначальну роль в управлінні підприємствами.

Шмигаль вирішив, що власні інтереси набагато важливіші, ніж міжнародні зобов’язання і довіра донорів

Тим не менше, спочатку все було нормально. Але коли прем’єром став Денис Шмигаль, його «молода команда» із здивуванням зрозуміла, що отримати доступ до фінансових ресурсів і призначити «своїх» людей у керівництво компаній не вдається. Не просто так міжнародні партнери наполягали на такому запобіжнику, як наглядові ради. Завдяки ним компанії можуть працювати стабільно та прогнозовано, їхні доходи спрямовуються на розвиток, а не в чиїсь кишені.

Але, як то кажуть, «якщо неможна, але дуже хочеться – то можна». І Шмигаль вирішив, що власні інтереси набагато важливіші, ніж міжнародні зобов’язання і довіра донорів. А якщо називати речі своїми іменами – просто наплював на них. І пішов «по бєспределу» щоб фактично повернути радянську практику «ручного» управління.

Розуміючи, що ані міжнародні партнери, ані Рада не погодяться на перегляд повноважень наглядових рад заради його «хотєлок», він вирішив піти іншим шляхом. У лютому 2021 року він рішенням уряду змінює статут «Укргідроенерго». І тепер вже наглядова рада підприємства стає церемоніальним органом, який нічого не вирішує, а фактичне управління переходить до уряду.

Звичайно, суд це рішення Кабміну зупинив. Бо воно повністю протирічить українському законодавству. Тим не менш, Шмигаль продовжує шукати якісь формальні причини, щоб усунити незручних керівників підприємства. Тепер Юрій Вітренко як «дємбєльскій акорд» видає дивний лист, в якому пропонує визнати роботу наглядової ради «незадовільною». І дарма, що в контракті членів наглядової ради немає такого терміну, а ефективність роботи визначається за KPI і ці показники повністю дотримані.

Зеленський має чітко усвідомлювати, що через такі дії прем’єра на наступній зустрічі інвестори та донори будуть говорити про повернення наданих коштів

Яким буде наступний крок Шмигаля спрогнозувати важко. Але точно можна сказати одне – кожна його дія все більше руйнує реформу корпоративного управління державними підприємствами. І президент Володимир Зеленський має чітко усвідомлювати, що через такі дії прем’єра на наступній зустрічі інвестори та донори будуть говорити з ним не про нові інвестиції і кредити, а про повернення вже наданих коштів.

До того ж залишається відкритим питання, яке держпідприємство наступним почнуть «ломати через коліно»?

Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Источник материала
Поделиться сюжетом