19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Страсна п'ятниця 2021: що категорично не можна робити у найскорботніший день року
Страсна п'ятниця 2021: що категорично не можна робити у найскорботніший день року

Страсна п'ятниця 2021: що категорично не можна робити у найскорботніший день року

Страсна п’ятниця – це день, коли всі православні християни згадують розп’яття Ісуса Христа. У церковному календарі це один із найбільш скорботних днів. Страсна п’ятниця у 2021 році припадає на 30 квітня.

Щорічно в останній день Великого посту відзначається Страсна п’ятниця, або Великий П’ят – за три дні до Великодня. Цьогоріч Великодень припадає на 2 травня.

Страсна п’ятниця скорботна тим, що саме в цей день згадують найстрашнішу подію в житті Ісуса Христа – його розп’яття – страту на хресті. Свою назву п’ятниця перед Великоднем отримала від вислову Страсті Христові. Саме в цей день розіп’яли Ісуса, який своєє смертю спокутував гріхи людства. Через три дні Христос воскресне. Тоді, на Великдень, одне з найбільших християнських свят, згадуватимуть саме світле христове воскресіння.

Відзначимо, що католики вже відзначили і Страсну п’ятницю, і Великдень.

Що треба зробити в Страсну п’ятницю

У цей день відвідують церковну службу, з якої необхідно принести додому 12 свічок. Їх треба запалити в будинку і дочекатися, поки всі згорять. Кажуть, що такий ритуал принесе в оселю благополуччя. Також Страсна п’ятниця – це день найсуворішого посту.

Стрічка новин України та світу, новини стилю життя в нашому Viber

Що категорично не можна робити

У Страсну п’ятницю християни згадують долю Христа. Тому веселитися, влаштовувати чи відвідувати розважальні заходи не рекомендується. Крім цього, заборонено виконувати різну домашню роботу: прати, шити, прибирати, працювати в саду чи на городі. Усі приготування в будинку треба було завершити в Чистий четвер.

В народі вірять, що посадивши в Страсну п’ятницю щось на городі, ти прирікаєш себе на поганий врожай. Не можна у п’ятницю перед Великоднем вживати м’ясо, яйця чи молочні продукти – треба дотримуватися строгого посту. Не можна й випивати.  Пекти паски, фарбувати яйця чи виконувати інші великодні приготування небажано. Треба було або завершити це в четвер, або перенести вже на суботу.

Всі новини України та світу в нашому Telegram

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, як просто й красиво пофарбувати великодні крашанки. 

Також портал MY.UA писав, що зірки українського шоубізу поділилися смачними рецептами пасок. 

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter та читайте нас у Flipboard

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом