19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Чому Росії вигідна ізоляція Білорусі та як Протасевич став ворогом №1 режиму Лукашенка
Чому Росії вигідна ізоляція Білорусі та як Протасевич став ворогом №1 режиму Лукашенка

Чому Росії вигідна ізоляція Білорусі та як Протасевич став ворогом №1 режиму Лукашенка

Після примусової посадки літака низва країн запровадила санкції проти Білорусі.

Десятки білорусів знову вийшли на протести. І вони - справжні відчайдухи. Хоча б тому, що їм усім тепер світить реальна тюрма. Просто за те, що насмілились зібратись і вийти з протестом проти режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

Всі вони вимагали волю для 26-річного журналіста Романа Протасевича, на якого чекає, можливо, навіть смерть. Щоб захопити і помститися йому, Лукашенко свідомо пішов на акт повітряного піратства, що межує з тероризмом. І брутальний арешт молодого білоруса збурив цивілізований світ чи не більше, ніж усі лідери опозиції та протести в Білорусі разом узяті. Про це 30 травня йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

У свої 26 цей хлопець доволі відомий. Правда, у Білорусі. В решті світу навряд здогадувалися, що взагалі є такий Роман Протасевич. Аж поки винищувач Міг-29 не підніметься в небо. Нібито - за прямим наказом самого Лукашенка. Мета – приземлити, а по суті - викрасти цілий іноземний пасажирський літак. Це потім виявиться: на облавку перехопленого "Боїнга" був той самий 26-річний білорус. І це він - головна мішень для винищувача.

На нього полювали довго, наполегливо. Тепер державний ворог №1 - у лещатах самої держави. І ці лещата уже стискаються довкола шиї – на оприлюдненому із СІЗО відео на його шиї видно слід, ніби його душили.

І тут - найголовніше запитання. Що ж такого, як і коли зробив Роман Протасевич, аби стати особистим ворогом Лукашенка?

ВОРОГ №1. ХТО ТАКИЙ ПРОТАСЕВИЧ?

Роман Протасевич народився у Мінську, в сім'ї військового. Згодом батькові-полковнику "аукнеться" за сина. У відставного офіцера режим Лукашенка забере усі звання. Це буде помста за антипрезидентські протести, у яких Роман брав участь ще від початку 2010-го. "Аукнулося" й самому хлопцю. Його відраховували з державного вишу, де він вчився на журналіста.

"Справді, коли я був молодий, 16 років, я там брав участь в якихось - в тому числі - опозиційних двіжухах. Але після того я зрозумів, що це марно і пішов в журналістику. Бо вважаю, що саме журналістикою можна принести якусь користь суспільству", - сказав в одному з інтерв’ю Роман.

Молодий Протасевич встигне побувати і на українському Майдані. Зауважує, "лиш як сторонній спостерігач подій". А потім - буде Донбас.

Вже зараз, після затримання і арешту хлопця буквально в небі, пропагандистські медіа поширюють фото. Мовляв, гляньте: білорус вчився революції в Києва, а потім з автоматом воював у полку "Азов". Вочевидь, "щоб цей досвід застосувати в Мінську". Іншими словами, 26-річний Протасевич не якийсь там молоденький журналіст, а битий вовк світових революцій і досвідчений майстер їхнього експорту. Звісно, вірить у це лише сам Луашенко.

"Він був з нами під Широкиним, де отримав поранення, - каже застовник "Азову" Андрій Білецький. - Але його зброєю як журналіста був не автомат, а слово".

Андрій Білецький знає, що каже. Та й Бацька шукав у багажі хлопця не зброю, а ноутбук та можливість заткнути рота одному-єдиному непідконтрольному йому інтернет-виданню, яке, не криючись, називало президетські вибори зфальшованими. А обурених людей - справжніми громадянами. І врешті показувало реальні масштаби протесту - з мільйонами учасників, а не кілька божевільних, як казала держпропаганда.

Новини тижня: що криється за арештом Романа Протасевича

ВОРОГ №1. NEXTA

Телеграм-канал "Нехта" (в перекладі українською - "Дехто") став, по суті, ключовим рупором протестів. Там транслюються не лише новини з мітингів. Головне – інше. Не від лідерів опозиції, а саме через "Нехту" люди дізнаються, де, як і коли ці протести будуть. Із понад 9-мільйонної країни майже два мільйони людей підписані на "Нехту".

В Лукашенка прийшли до висновку: сайт і є головний лідер розлючених білорусі. І якщо соцмережу у в'язницю не посадиш, то людей, які стоять за віртуальним телеграм-каналом, цілком реально. Один з них - той самий Роман Протасевич.

ВОРОГ №1. ВПІЙМАТИ ТА ЗНЕШКОДИТИ

За Протасевичем почало стежити КДБ. Працювали шпигуни грубо. Протасевич помітив їх ще у 2019-му. Тому разом з батьками виїхав до Польщі. За кордоном Роман зізнається - це він головний редактор "NEXTA Live".

Проти хлопця порушують кримінал: за організацію масових заворушень і за розпалювання ворожнечі. Якщо схоплять - це довгі роки у в’язниці. Згодом КДБ включає журналіста й до переліку терористів. А таке звинувачення - це смертна кара. Білорусь її ніколи і не скасовувала.

Коли "Бацька" наважився на захоплення міжнародного авіарейсу, по суті, скоївши злочин, який важається тяжким ледь не у всіх кранах світу, коли виводив з літака сотню невинних людей, він точно знав, що вже майже місяць, як Протасевич полишив посаду керівника "НЕХТА" і взагалі пішов з редакції.

То чому білоруський винищувач все-одно отримав команду Лукашенка перехопити пасажирський літак Ryanair. Можлива відповідь у маршруті, яким летів Протасевич. Роман повертався з Афін до Литви. А в Греції, за даними ЗМІ, білорус зустрічався зі ще одним запеклим ворогом Лукашенка - Світланою Тихановською, лідеркою білоруської опозиції. Можливо, саме це стало пусковим гачком спецоперації. Бо вже в афінському аеропорту хлопець написав знайомим, що за ним стежать... А вже через кілька годин ці люди змушували його робити щиросердне зізнання.

"Я продовжую співпрацювати зі слідством і даю зізнання за фактом організації масових безладів у місті Мінськ", - сказав на записаному в СІЗО відео Протасевич.

Разом з Романом до рук КДБ потрапила його дівчина, росіянка Софія Сапега. З нею в лукашенківських застінках теж зняли відео з доровільними зізнаннями у власних злочинах проти режиму. Та те, що ці слова вибиті кулаками кадебістів, мало хто сумнівається.

"Ви бачили Протасевича? Він весь в синяках! Це - звіряча структура. А Лукашенко - це вбивця. Він вбив колишнього міністра внутрішніх справ Захаренка. Вбив колишнього керівника ЦВК Гончара. Колишнього керівника парламенту Карпенка. Дмитро Завадський, оператор ОРТ, який знімав, мав свою позицію", - сказав народний депутат ("За Майбутнє") Ігор Гузь в ефірі ток-шоу "Право на владу".

І все ж купа експертів-міжнародників, журналістів, політиків і просто людей із здоровим глуздом ніяк не второпають, навіщо Лукашенко вчинив такий безглуздий крок як захоплення чужого цивільного лайнера. Ні особиста помста, ні інформація, яку можна вибити з Протасевича, ні вигоди від показової розправи з опозицією не варті наслідків, які отримає у відповідь режим Лукашенка.

Однією з версій, що могла б все пояснити, - Лукашенка розіграли кремлівські специ. Російський слід, до речі, запідозрили одразу. Відомо, що після посадки лайнера в Мінську кудись поділися четверо російських пасажирів, що були на борту. Припущення такі: Лукашенка свідомо підштовхнули до повітряного піратства. Мета - остаточно ізолювати Білорусь від всього світу. Наслідок - прискорити аншлюс Білорусі Путіним. І ця гіпотеза вже підтверджується. Днями Лукашенко прилетів у Сочі для особистої і тривалої зустрічі з Путіним. А ще привіз з собою валізку із документами щодо посадки літака.

На жаль, подібну картинку інакше ніж "вассал приїхав до Сюзерена" назвати не можна. Тому рішення України приєднатися до міжнародних економічних санкцій, здається, лише трохи випередило зникнення навіть тієї держави-прокладки, яка ще лишалась у руках Лукашенка. Історія незалежної Білорусі, ймовірно, підійшла до завершення.

ВІДПОВІДЬ НА ПОВІТРЯНИЙ ТЕРОРИЗМ

На повітряний тероризм Лукашенка світ промовчати не міг. Євросоюз, Сполучені Штати та Україна запровадили цілу низку санкцій. Мінськ у відповідь погрожує ледь не торговельною війною, за яку, схоже, Україні теж доведеться платити.

Перший удар узяла на себе авіагалузь. У Брюсселі вже закрили небо над усіма країнами-членами євроспілки для білоруської авіакомпанії "Белавіа". Низка європейських авіаперевізників відмовилися літати над самою Білоруссю. На такий же крок пішла й Україна.

В аеропорту "Київ" уже просять уряд про компенсації. Бо, кажуть, збитки від повного припинення авіасполучення "Київ-Мінськ" для них будуть колосальними. Утім, для Білорусі - це ще більший удар. Бо її "Белавіа" пускатимуть тільки на Схід. Усі інші авіакордони відтепер закриті.

У відповідь Мінськ запроваджує режим індивідуального ліцензування на торгівлю з Україною. Мовиться про імпорт низки наших товарів – від цегли, шпалер, туалетного паперу і до кондитерки та шоколаду. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вже заспокоює виробників: не переживайте, знайдемо вам інші ринки збуту. Утім, цей індивідуальний підхід до заборон може означати, що від деяких товарів Мінськ відмовитися не готовий.

Роздмухав паніку один з експертів нафтового ринку. Мовляв, ледь не від червня Білорусь відмовляється постачати до України дизельне пальне та бензин А-95, що могло б призвести до зростання цін. У самому Мінську такі припущення називають нісенітницею. Білоруський бензин, який займає третину українського ринку, - важливіший для самої білоруської скарбниці.

А от справжня критична точка - як урятувати майже 350 українців, які мали їхати до Білорусі на трансплантацію. Своєї черги вони чекали давно. Більшу частину цих операцій Україна вже сплатила. Але як тепер їм доїхати і повернутися без авіасполучення, невідомо. Довгі дороги автобусами вони можуть просто не витримати. У МЗС обіцяють це питання вирішити. І кажуть, саме через це досі не відкликали українського посла з Мінська.

Новини тижня: як країни-члени ЄС відреагували на повітряне свавілля Лукашенка

 

Источник материала
Поделиться сюжетом