До кінця року вартість квартир в Україні виросте на 10-20%, а то й більше
До кінця року вартість квартир в Україні виросте на 10-20%, а то й більше

До кінця року вартість квартир в Україні виросте на 10-20%, а то й більше

В Україні спостерігається постійне підвищення цін на житло та іншу нерухомість, і така тенденція буде тільки продовжуватися. Які ціни чекають українців, і чому ситуація розвивається саме таким чином розповів президент ХК "Київміськбуд" Ігор Кушнір.

Чому вартість "квадратних метрів" зростає

Нещодавно стало відомо, що" Київміськбуд " анонсував подорожчання своїх новобудов. Враховуючи те, що це суспільство займає майже третину столичного ринку, виникли деякі питання щодо причин та обсягу підвищення цін.

Як пояснив Ігор Кушнір, питання це комплексне, так як є велика кількість факторів, що впливають на вартість житла. Окремо варто виділити пандемію, яка стала дуже потужним каталізатором для зростання цін майже на все, в тому числі і на нерухомість.

Все це змусило забудовників продавати квадратні метри дорожче, а значить, "Київміськбуд" не став винятком.

Так, пандемія COVID - 19 змусила світових лідерів друкувати гроші для того, щоб підтримати громадян, які втратили роботу. Звичайно ж, згодом це викликало інфляцію світового масштабу і збільшення цін на сировину. У тому числі і на будівельні матеріали. При цьому Кушнір зазначає, що ціна зросла у долара, а отже і в гривнях. 

"Якщо брати в прямих цифрах, то в гривні арматура подорожчала на 60%, вата — на 30%, і так практично по кожному матеріалу. У структурі собівартості квадратного метра сировина і матеріали займають більше 50%. Тому, рішення про збільшення цін на нерухомість обгрунтоване і логічне", —пояснив президент ХК "Київміськбуд".

Як змінився попит на житло в Україні

Можна припустити, що попит на житло серед українців, переважна більшість яких багатими не назвеш, мав би впасти, що боляче б вдарило по забудовниках. І дійсно, в минулому 2020 році, коли спостерігався розпал пандемії, підприємства на кшталт "Київміськбуду" отримали чималі збитки. Проте вже цього року попит на житло серед українців знову відновився.

На думку Кушніра це пов'язано з тим, що зараз нерухомість залишається самим зрозумілим і надійним об'єктом інвестування в Україні.  Падемія змусила українців подумати про довгострокові вкладення з метою збереження заробленого. А ринку цінних паперів у нас практично немає, та й банки теж можуть збанкрутувати.

"Ринку цінних паперів немає, банків всі бояться. Що робити зі заощадженнями? Зберігати вдома і піддаватися ризику крадіжки — сенсу ніякого немає. Тому Нерухомість-це єдине капіталовкладення в Україні більш-менш захищене, і то при правильному підході. Коли ти за певними критеріями вибираєш надійного замовника будівництва або девелопера, щоб потім взагалі без грошей не залишитися", — говорить Кушнір.

Яке житло сьогодні найпопулярніше в Україні

Деякі українські забудовники взагалі відмовляються від житла економ-класу, вважаючи цей напрямок безперспективним. Але у Ігоря Кушніра інша думка. На сьогодні не більше 30% українців мають можливість інвестувати житло бізнес-класу. Іншим-дорогі квартири не по кишені. Люди просто не мають таких грошей, що купувати квартири бізнес-класу.

Але і у що б то не стало теж вже не хочуть купувати. Тому підприємство, очолюване Кушніром, зараз орієнтується, як він каже, на комфорт-клас. Це майже той же економ, але з елементами більшого комфорту. Десь кладуть кращу плитку, десь міняють стелю, десь проектують у фойє місце для охорони.

Раніше MY.UA також розповідав про ініційоване Зеленським створення так званого Президентського університету, де планується виховувати " фахівців майбутнього"

Також можливо вам буде цікаво, що в Європі збільшився попит на робочу силу з України.

Источник материала
Поделиться сюжетом