Рекордне підвищення цін на продукти в світі і що це означає для України: в ООН стурбовані
Рекордне підвищення цін на продукти в світі і що це означає для України: в ООН стурбовані

Рекордне підвищення цін на продукти в світі і що це означає для України: в ООН стурбовані

У світі рекордно зростають ціни на продукти харчування. Занепокоянні з цього приводу висловили в Організації об’єднаних націй.

За останнє десятиріччя ціни на продукти у світі почали зростати найшвидшими темпами. Такого стрімкого росту не спостерігали за весь цей час. Звичайно, здорожчання продуктів пов’язують із всесвітньою пандемією коронавірусу. В ООН занепокоєні, що інфляція та зростання цін у продуктових магазинах негативно відзначаться та відновленні економічної ситуації в країнах світу після пандемії.

Виробники продуктів харчування відзначають, що через пандемію вони зіткнулися з проблемами з транспортуванням, робочою силою та загалом із виробництвом.

Зростання цін у цифрах

Спеціальна агенція ООН, яка займається питаннями харчів та с/г порахувала, що травні ціни на базовий набір продуктів зросли майже на 40%. Якщо взяти період від жовтня 2010 року, то нині таке зростання цін є найстрімкішим. Про рекордне підвищення цін почали говорити ще у лютому поточного року — тоді ціни зросли на 17%. Однак зараз ситуація наближається до катастрофічної. 

Зросли ціни на зернові культури, цукор та олію. Під час пандемії коронавірусу виробництво аграрної продукції знизилося, а в деяких країнах, які почали оговтуватися від локдауну, почав зростати попит на продукти. Через це і виникла ситуація зі стрімким зростанням цін. Експерти давно попереджали, що у світі можливий ріст цін та інфляція в момент, коли країни почнуть поступово виходити з карантину.

Як це відзначиться на Україні

Можна було б припустити, що в Україні здорожчання цін не буде, оскільки ми — аграрна країна й великий експортер олії та зерна. Однак виробникам нема сенсу продавати свою продукцію в Україні за нижчими цінами, якщо її продати дорожче в інші країни. Тому експерти прогнозують, що в Україні ціни на продукти також зростуть. Зростуть ціни на цукор, олію, крупи й борошно. А, оскільки подорожчають зернові, то це призведе і до подорожчання кормів для тварин. Це означає, що зросте ціна, наприклад, на курятину. 

Нагадаємо, раніше портал MY.UA  повідомляв, що в Україні злетять ціни на оренду житла вже цього літа.

Також портал MY.UA писав, що в Україні галузь птахівництва знаходиться на межі.

Источник материала
Поделиться сюжетом