В Україні серйозно подорожчає курятина: галузь на межі
В Україні серйозно подорожчає курятина: галузь на межі

В Україні серйозно подорожчає курятина: галузь на межі

В Україні дорожчає найбільш вживане м’ясо — курятина. Це вже стало помітно, однак курятина може й далі серйозно дорожчати. З чим пов’язане таке зростання цін на м’ясо курей та як саме вони зростуть, дізналися від Романа Сластьона, генерального директора УКАБ.

Роман Сластьон побував в ефірі одного з українських телеканалів, де розповів про підняття цін на курятину. За словами пана Романа, ціни на ринку на курятину можуть зрости на цілих 20%. Це пов’язано насамперед із вартістю кормів. Вони недешеві, тому і підвищення ціни на готове м’ясо обґрунтоване, вважає Сластьон. 

Ціни на зерно поки не збираються знижуватися, тому відповідно не варто чекати, що й м’ясо дешевшатиме або хоча б залишатиметься на нинішньому ціновому рівні. 

«Ціни навіть на новий врожай є доволі високими через світові тенденції. Тому, відповідно, немає підстав вважати, що у нас буде зниження собівартості саме при виробництві курятини», — говорить гендиректор УКАБ.

Якщо говорити про останній місяць, то ціни на курятину виросли на 5%. Якщо ж порівняти ціни з травнем минулого року, то зростання помітне аж на 10%. За кілограм тушки просять у середньому 53 гривні.  Філе коштує набагато дорожче: від 90 до 120 гривень. Українці намагаються слідкувати хоча б за акціями в супермаркетах, щоб мати сожливість купити куряче м’ясо хоч трішки дешевше. 

Інші негативні фактори, які впливають на ціни на курятину

Галузь зараз стає збитковою, бо накладаються різні негативні фактори. Знижується поголів’я курей. Крім цього, в уряді планують посилити податковий тиск на виробників курятини — на птахівників та птахофабрики. Це може погано вплинути на розвиток галузі. Може дійти навіть до того, що деякі птахофабрики взагалі закриються.

Птахофабрики вперше за останні багато років почали знижувати розміри виробництва та скорочувати поголів’я курей. Нашим виробникам через низку факторів стало вигідніше експортувати охолоджені тушки в Європу, ніж продавати їх в Україні. 

Нагадаємо, раніше портал MY.UA  повідомляв, що в Україні також підняли ціни на пальне

Також портал MY.UA писав, що в Україні планують різко підвищити прожитковий мінімум.

Источник материала
Поделиться сюжетом