Київстар, Lifecell і Vodafone масово відключають українців від Mobile-ID: що відбувається
Київстар, Lifecell і Vodafone масово відключають українців від Mobile-ID: що відбувається

Київстар, Lifecell і Vodafone масово відключають українців від Mobile-ID: що відбувається

В Україні, вже незабаром, зникне сервіс Mobile-ID. Три найбільших мобільних оператора країни (Vodafone, Lifecell і Київстар) вже почали процес відмови від технології і перестали підключати до цього сервісу своїх клієнтів.

Про це повідомили в одному з матеріалів від "Мінфін".

Так, Vodafone перестав підключати своїх клієнтів до цього сервісу ще в березні цього року, а вже з першого червня оператор почав відключати від нього тих абонентів, які вже були до нього підключені.

Lifecell, у свою чергу, теж більше не підключає нових абонентів до Mobile-ID, проте все ще продовжує надавати послугу тим, хто вже до неї підключений.

Аналогічна ситуація спостерігається і в сегменті "Київстару". Крім цього, "Київстар" виключив можливість оновлення та продовження терміну дії сертифіката електронних ключів для всіх своїх абонентів.

Коли очікувати повного зникнення Mobile-ID

Варто відзначити, що оператор Vodafone раніше вже припиняв підключення нових клієнтів до цього сервісу. Це було в 2020 році. Однак тоді керівництво компанії заявило, що це тимчасовий захід через технічні проблеми. Ймовірно, тоді на технологію ще покладали деякі надії.

Mobile ID

Однак, як зазначено вище, з березня цього року все змінилося, а з червня сервіс прибрали повністю.

У "Київстарі" також заявили, що повністю відключать послугу і відбудеться це вже 17 червня.

Очікується, що з першого листопада 2021 року сервіс Mobile-ID зникне з українського ринку мобільного зв'язку повністю і остаточно.

У чому причина відмови

Безкоштовні електронні ключі

Mobile-ID-це спосіб ідентифікації особи за допомогою мобільного телефону. Технологія дозволяє авторизуватися на тих чи інших ресурсах, а також підписувати документи в електронному вигляді, відкривати, вносити в них зміни, закривати бізнес і отримувати виписки з тих чи інших реєстрів.

Фактично, це робить Mobile-ID аналогом кваліфікованого електронного ключа (КЕК), однак Mobile-ID при цьому навіть більш захищений від зловмисних дій.

Причина відмови від підтримки Сервісу криється в тому, що він був платним, а тому програв конкуренцію безкоштовним КЕК від "ПриватБанку" або інших постачальників подібних послуг. 

Нагадаємо, Instagram стає розумнішим: з'явилася нова функція.

Також можливо вам буде цікаво, що творці Elden Ring оголосили про довгоочікуваний вихід гри.

Источник материала
Поделиться сюжетом