5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Українців переводять на е-паспорти: паперові будуть недійсними
Українців переводять на е-паспорти: паперові будуть недійсними

Українців переводять на е-паспорти: паперові будуть недійсними

Міняти паперовий паспорт на ID-карту українці будуть по досягненню 25-річного і 45-річного віку.

Про це свідчить опублікований на сайті Верховної Ради законопроект. Так, у документі говориться, що цифрові паспорти можна буде пред'являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства. Електронні копії таких паспортів будуть рівноцінними копіям звичайних паспортів.

Кому можна не міняти паспорт

При досягненні 25 років і після досягнення 45 років, коли громадяни зобов'язані вклеювати в паспорт нові фотографії, в українців будуть забирати паперовий паспорт і видавати ID-карту.

Громадянам, яким на момент вступу закону в силу виповниться 45 років, дозволять не міняти паспорт за умови, що в їх паперовому документі вже є всі необхідні фото. Однак, якщо пізніше такий українець захоче змінити ім'я, прізвище, сімейний стан або місце проживання, йому все одно доведеться міняти старий паспорт на ID-карту.

Текст законопроекту, зареєстрованого у Верховній Раді, скріншот.

Зараз вже понад 17 тис. українців тестують е-паспорти в додатку «Дія».

Як отримати ID-картку

На урядовому порталі "Дія" опублікований алгоритм отримання ID-карт.

Так, щоб отримати документ, українцю необхідно взяти свій паперовий паспорт, квитанцію про сплату адмінзбору і звернутися в Центр надання адміністративних послуг, підрозділ Міграційної служби або в центр «Паспортний сервіс». Особам, які отримують паспорт вперше, необхідно мати ще й свідоцтво про народження.

ID-карта, фото взято на офіційній сторінці порталу "Дія"

Зазначені документи потрібно передати співробітникам державних установ. Вже через 20 робочих днів ID-карта буде готова. При терміновому оформленні термін скорочується до 10 днів. Крім того, під час карантину можна вибрати будь-який зручний центр, розташований поруч.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що ЕКТА і Дія допоможуть оформити страховий поліс для виїзду за кордон в пару кліків.

Також ми писали, що у Мінцифри розповіли, у скільки обійдеться запуск " Дії " в регіонах

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Поделиться сюжетом