СБУ відкрила кримінальну справу проти Андрія Лесика через заяви в ефірі 4 каналу
СБУ відкрила кримінальну справу проти Андрія Лесика через заяви в ефірі 4 каналу

СБУ відкрила кримінальну справу проти Андрія Лесика через заяви в ефірі 4 каналу

Народний депутат від «Голосу» Ярослав Юрчишин 15 червня повідомив, що за його заявою Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти депутата Харківської міськради і голови Харківської міської організації «Опозиційної платформи – За життя» Андрія Лесика.

Юрчишин уточнив, що подав заяву через висловлювання Лесика в ефірі 4 каналу – він назвав Революцію Гідності «збройним захопленням влади і переворотом» та говорив, що «Україну розміняють».

«Я радий, що СБУ погоджується, Андрій Лесик наговорив на публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, вчинені представником влади з використанням засобів масової інформації, покарання за які передбачено у ст. 109 КК аж до 5 років позбавлення волі», – розповів Ярослав Юрчишин.

Одне з джерел «Детектора медіа» в правоохоронних органах підтвердило, що проти Лесика порушили провадження за ст. 109 Кримінального кодексу України. Однак співрозмовник уточнив, що справу відкрили саме за заявою, а не за фактом скоєного злочину. Окрім цього провадження, за словами джерела, проти Андрія Лесика розслідують ще два кримінальних провадження – одне теж за заявою громадянина, інше – Департамент захисту національної державності СБУ.

Андрія Лесика підозрюють у сепаратизмі. У 2017 році його затримала СБУ за підозрою в підтримці створення так званої «Одеської народної республіки». Йому оголосили про підозру за ч.2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, вчинене представником влади) Кримінального кодексу України, однак у 2018 році Київський районний суд Харкова звільнив його з-під варти.

Того ж року Незалежна медійна рада дійшла висновку, що вислови Андрія Лесика в передачі Live на телеканалі NewsOne, закріплюють назву війни на Донбасі як «братовбивчої». Андрій Лесик та Євген Червоненко у лютому 2019 року подали кілька позовів до суду на членів Незалежної медійної ради, яка знайшла в їхніх висловлюваннях мову ворожнечі та російську пропаганду. Позивачі просили в суду захисту честі, гідності та їхньої ділової репутації, а також спростування недостовірної, на їхню думку, інформації. 11 липня 2019 року Шевченківський районний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову Андрія Лесика.

Фото: Андрій Лесик та Ярослав Юрчишин/Facebook 

Теги по теме
Новости Общество Оппозиционная платформа - За жизнь
Источник материала
Поделиться сюжетом