Біологи назвали причини старіння мозку і розповіли, як запобігти хворобам
Біологи назвали причини старіння мозку і розповіли, як запобігти хворобам

Біологи назвали причини старіння мозку і розповіли, як запобігти хворобам

Старіння мозку викликає недолік білка в клітинах крові.

Про результати спільного дослідження біологів з Китаю і США повідомляється на порталі PLOS BIOLOGY.

Що вдалося з'ясувати

Вчені підтвердили давні гіпотези з наукового світу, де сказано, що когнітивні здібності мозку падають у зв'язку з нестачею білка ADORA2B, внаслідок чого настає кисневе голодування нейронів.

Так, за даними біологів,сигнальний білок відповідає за доставку кисню в клітини, що безпосередньо впливає на здатність проводити розумові процеси. Експерименти, що підтверджують висновки вчених, були проведені на лабораторних мишах.

Мозок, ілюстративне фото

Як запобігти передчасному старінню

Вчені з'ясували, що сигнальний ADORA2B знаходиться в еритроцитах. У молодому віці у людей виробляється достатня кількість цього білка, що сприяє нормальній роботі мозку. З настанням зрілого і похилого віку рівень білка ADORA2B стрімко знижується, що може бути однією з головних причин старіння клітин мозку.

Експеримент з мишами показав, що старші особини піддавалися «омолодженню» після переливання крові від молодого покоління.

Також біологи вивчили і зворотний ефект: у мишей з «вимкненим» ADORA2B в еритроцитах виникали проблеми з вирішенням когнітивних завдань навіть в юному віці. Також спостерігалася і деградація слухових нервів внаслідок недостатнього надходження кисню в мозок.

Півкулі мозку, ілюстративне фото

Що дає відкриття

Результати експериментів можуть стати основою для лікування старіння мозку або, принаймні, для уповільнення цього процесу.

Для подальших досліджень біологам необхідно переконатися, що підтримання рівня ADORA2B на потрібному рівні штучним шляхом є безпечним для організму людини і не викликає побічних ефектів.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що це не скінчиться ніколи: у Китаї виявили 24 нових види коронавірусу.

Також ми писали, як їсти помідори, щоб на 55% знизити ризик інсульту.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Светлана Мусийко
Редактор новостей
Поделиться сюжетом