Катастрофа в Чорному морі - під Одесою на берег викинуло тисячі трупів
Катастрофа в Чорному морі - під Одесою на берег викинуло тисячі трупів

Катастрофа в Чорному морі - під Одесою на берег викинуло тисячі трупів

Тисячі креветок виявили на березі Хаджибейського лиману.

Під Одесою на берег Хаджибейського лиману викинуло тисячі мертвих креветок. Узбережжя буквально встелене трупами морських раків.

Про це повідомляє Telegram-канал "Україна в шоці".

Причини катастрофи

За словами очевидців, в деяких місцях шар загиблих ракоподібних досягає 15 сентиментів. В Інституті морської біології прокоментували мор креветок.

Так, науковий співробітник Євген Соколов заявив, що є безліч можливих причин загибелі морських жителів. До головних з них можна віднести різке зростання температури води і забруднення моря внаслідок недавньої негоди.

Крім того, можливою причиною також названо і "цвітіння" моря - активне розмноження ціанобактерій, через які креветкам могло не вистачить кисню у воді.

Шар загиблих креветок

До речі, синьо-зелені водорості з'явилися внаслідок недостатнього водообміну в лимані. У зв'язку з цим вчені спостерігають застійні явища біля узбережжя Одеси.

Чи можна вирішити проблему

Цвітіння води, яке є причиною загибелі багатьох жителів моря, повинні моніторити природоохоронні організації. Так, в розвинених країнах спостереження проводяться за допомогою спектрального аналізу з космосу.

В Україні ж для подібного моніторингу немає відповідного фінансування. Більш того, влада Одеси вже кілька років обіцяє вченим придбати обладнання, яке дозволить брати проби води для токсикологічного аналізу, проте поки мови про закупівлю не йде.

Фото з Хаджибейського лиману

Використання ж засобів, які стримують зростання мікроскопічних водоростей, вбивають їх і осаджують шкідливі продукти їх життєдіяльності, вимагає регулювання на державному рівні, що також є занадто витратним для бюджету.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що Чорне море позеленіло: українців попереджають про токсичні бактерії.

Також ми писали, що в Азовському морі навала морських бліх: у чому небезпека їх укусів.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Светлана Мусийко
Редактор новостей
Поделиться сюжетом