"Як курка й крокодил": палеонтологи розповіли, як динозаври займалися сексом
"Як курка й крокодил": палеонтологи розповіли, як динозаври займалися сексом

"Як курка й крокодил": палеонтологи розповіли, як динозаври займалися сексом

Вчені представили відразу кілька варіантів спарювання найбільших ящерів, що існували коли-небудь на Землі.

Про це повідомляє видання "BBC News. Україна".

Як динозаврам вдавалося спарюватися

Динозаври населяли нашу планету протягом 150 мільйонів років. Тварини вимерли близько 66 мільйонів років тому, що дає підстави вважати, що ящери успішно розмножувалися і могли прогодувати потомство.

Палеонтологи відзначають, що самки і самці динозаврів були приблизно однакового розміру, що істотно ускладнює завдання ідентифікації статі для вченим.

"Поцілунок клоаки"

Однак дослідження кістковомозкової тканини показали, що самку можна визначити по зменшенню маси тіла під час утворення яєць.

Що стосується способів спарювання, то тут гіпотези дослідників будуються на спостереженнях за близькими родичами динозаврів.

Як птахи і крокодили

Птахи та крокодили розмножуються за допомогою клоаки-універсального отвору, який використовується для сечовипускання, дефекації та розмноження.

Більшість птахів розмножуються через акт, що має не надто приємну назву – "поцілунок клоаки". У ході статевого акту тварини притискаються один до одного, і сперма з клоаки самця потрапляє в клоаку самки, що призводить до запліднення.

Вчені так і не змогли встановити, яким способом розмножувалися гігантські динозаври, які не могли зробити "поцілунок клоаки" через міцний м'язистий хвіст, який прикривав всі життєво важливі органи. Розмір хвоста у деяких особин досягав 80 тонн.

Модель спарювання

Існує припущення, що ці динозаври спаровувалися на мілководді, що дозволяло їм не втрачати рівновагу під час статевого акту.

Інші вчені переконані, що якщо тварина могла витримати вагу свого тіла, то вона цілком могла витримати і процес зачаття. Так, деякі експерти відзначають, що самки відводили гігантський хвіст в сторону, як це роблять крокодили, а самець притискався до неї з іншого боку і запліднював.

Раніше портал MY.UA повідомляв про убитих велетнів і рогатих змій: топ-теорій древніх людей про походження останків динозаврів.

Також ми писали, що на останках древніх людей археологи знайшли таке, що переверне всю історію.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Светлана Мусийко
Редактор новостей
Поделиться сюжетом