Зеленський підписав податок на Google, Facebook, Apple і Netflix - ціни для українців злетять
Зеленський підписав податок на Google, Facebook, Apple і Netflix - ціни для українців злетять

Зеленський підписав податок на Google, Facebook, Apple і Netflix - ціни для українців злетять

3 червня в уряді був прийнятий законопроект № 4184, який зобов'язує інтернет-гігантів, що надають свої послуги в Україні, платити податки до державного бюджету. 28 червня Володимир Зеленський підписав відповідний закон.

Про це повідомляється на сайті Президента України.

Принцип роботи нової системи

Документом визначається особливий порядок оподаткуванням на додану вартість корпорацій-нерезидентів, які обслуговують громадян України.

В офісі президента зазначили, що прийнятий закон посприяє збільшенню грошових надходжень до держбюджету від податку на додану вартість. Крім того, у відомстві зазначили, що подібна практика вже давно існує в розвинених державах Європейського Союзу, а також в Білорусі, Казахстані та Австралії.

Корпорація Google

Згідно з нововведенням, тепер компанії-нерезиденти, загальна сума від здійснення операцій яких перевищує 1 мільйон доларів США на рік, повинні зареєструватися платниками податків на спеціальному електронному сервісі і тільки потім надавати українцям електронні послуги.

Українці заплатять більше

Завдяки прийнятому законопроекту були звільнені від оподаткування сервіси, що надають послуги з дистанційного навчання.

Також ПДВ більше не зобов'язані платити компанії, що надають освітні послуги шляхом доступу до публічних освітніх, наукових та інформаційних ресурсів в мережі, якщо організація надання даних послуг не вимагає участі людини.

Надання електронних послуг, ілюстративне фото

З початку 2022 року українські компанії, які користуються послугами з виробництва або розповсюдження реклами за межами України, також більше не будуть обкладатися ПДВ при оплаті відповідних послуг.

Українські експерти відзначають, що прийняття законопроекту призведе до фактичного подорожчання електронних послуг на відсоток податку для користувачів. Зокрема, засновник проекту Terminal 42 Сергій Петренко заявив, що вартість користування послугами подорожчає на 20%.

У відповідь на це президент Асоціації податкових радників Данило Гетманцев розповів, що сторону, яка сплачує послугу, визначається не формулою податку, а співвідношенням попиту і пропозиції в конкретний момент.

"В одному випадку продавець може взяти сплату податку на себе, в іншому - перекладати її на споживача", - резюмував політик.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що росіяни і бойовики "Л/ДНР" зможуть купити українську землю? Новий закон набирає чинності.

Також ми писали, що в УПЦ розповіли про важливість законопроектів, які скасовують антицерковні закони.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Светлана Мусийко
Редактор новостей
Поделиться сюжетом