"Її серце зупинилося": померла єдина в Україні дівчинка з синдромом передчасного старіння
"Її серце зупинилося": померла єдина в Україні дівчинка з синдромом передчасного старіння

"Її серце зупинилося": померла єдина в Україні дівчинка з синдромом передчасного старіння

Ірина Хіміч померла у віці 10 років. Про це повідомила мама дівчинки, Діна Химич в Facebook.

Рідкісна хвороба Іри

У Іри Хіміч була діагностована прогерія - один з рідкісних генетичних дефектів, який викликає зміни шкіри і внутрішніх органів, внаслідок чого настає передчасне старіння організму.

Середня тривалість життя при дитячій прогерії становить 13 років. Більшість джерел вказують вік смерті від 7 до 27 років.  У світовій практиці відомі тільки два випадки пацієнтів, які пережили 27-річний рубіж.

 Дівчинка померла у Вінниці 30 червня.

Іра Хімич

Що відомо про Іру

Ірина Химич стала відомою в Україні не тільки завдяки своїй рідкісній хворобі. Дівчинка була талановитою художницею і рукодільницею. У 2019 році в Києві була організована виставка картин Ірини. Організатори представили 18 картин дівчинки, які були продані на аукціоні. Виручені кошти сім'я дівчинки витратила на лікування, яке допомогло продовжити життя Іри.

Мама дівчинки розповіла, що на виставці керівник однієї великої корпорації, Андрій Здесенко, прочитав про те, що Іра мріяла побувати в Парижі і влаштувати свою персональну виставку картин.

Іра Хімич

Він запропонував родині оплатити і поїздку, і виставку, проте батьки не наважилися везти дочку до Франції, оскільки в 2018 році їздили з нею на лікування в США в Бостон і вона важко перенесла переліт.  Тоді меценат взяв на себе витрати на створення робіт в Україні.

Життя дівчинки вдавалося підтримувати за допомогою ліків. За словами лікарів, організм Іри відповідав організму 60-річних людей, незважаючи на юний вік. 30 червня серце 10-річної дівчинки зупинилося. Про дату і час прощання з унікальною дитиною не повідомляється.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що біологи назвали причини старіння мозку і розповіли, як запобігти хворобам.

Також ми писали, що коронавірус виявився квіточками: у світі вирує нова хвороба, в МОЗ стурбовані.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Светлана Мусийко
Редактор новостей
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны