6 липня віруючі вшановують пам'ять мучениці Агрипини: що не можна робити напередодні Івана Купала
6 липня віруючі вшановують пам'ять мучениці Агрипини: що не можна робити напередодні Івана Купала

6 липня віруючі вшановують пам'ять мучениці Агрипини: що не можна робити напередодні Івана Купала

Мучениця Агрипина присвятила своє життя служінню Господу, за що була покарана судом при імператорі Валеріані. Тіло мучениці могло зцілювати людей.

Про це пише портал Sputniknews.

Життя святої

Згідно з церковним переказом, Агрипина була народжена в Римі. Мучениця відома тим, що все своє життя присвятила служінню Богу і не бажала виходити заміж.

У 253-259 році під час гоніння на християн Агрипина постала перед судом за свої переконання, але не зреклася від них. За це її віддали на поталу мучителям, від рук яких вона і померла.

Збір трав, ілюстративне фото

У писаннях сказано, що після смерті тіло Святої Агрипини було доставлено в Сицилію христанками Вассою, Павлою і Агафонікою. Відзначається, що до гробу мучениці приходили сотні стражденних. Деякі з них чудесним чином зцілювалися після молитви біля покійної Агрипини.

Близько XI століття мощі святої були перевезені до Константинополя. У ніч з 6 на 7 липня жителі сіл купалися в травах, зібраних напередодні. Вважалося, що рослини в цю пору стають цілющими, тому всі віруючі не упускали можливість поправити здоров'я і помолитися.

Традиції та вірування

У день, що передує Івана Купала, дівчата носили свої найкращі вбрання. До них молоді випрошували у рідних різні прикраси, хустки і стрічки.

До вечора дівчата збиралися, щоб товкти ячмінь. Вважалося, що якщо на ранок 7 липня з'їсти кашу з ячменю, у дівчат не буде проблем з жіночим здоров'ям.

Крім того, господарі виставляли пісні страви на поріг для жебраків і мандрівників. Також в цей день було прийнято сіяти ріпу.

Багаття на Івана Купала

Ніч з 6 на 7 липня сповнена обрядів, ворожінь і легенд. Так, на Русі люди вірили в силу квітки папороті, який цвіте раз на рік. Тому, хто зуміє його знайти, передрікали відкриття надприродних здібностей. Згідно з легендою щасливчик, який знайшов квітку, знаходив також незліченні багатства і навіть міг розуміти мову тварин.

У цей день люди запускали вінки на воду, щоб знайти своїх суджених, стрибали через багаття, щоб очиститися і молилися за предків, вірячи, що їх духи зможуть захистити їх від злих сил.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що у Церкві затвердили документ про дисциплінарні покарання священиків за церковні правопорушення.

Також ми писали, що "Укрпошта" продала церкву на Кіровоградщині Московському патріархату: "Нічого святого".

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Светлана Мусийко
Редактор новостей
Поделиться сюжетом