Шахраї масово ошукують українських пенсіонерів: 7 "схем" і як не стати їх жертвою
Шахраї масово ошукують українських пенсіонерів: 7 "схем" і як не стати їх жертвою

Шахраї масово ошукують українських пенсіонерів: 7 "схем" і як не стати їх жертвою

Українські пенсіонери все частіше стають жертвами шахраїв і аферистів.

Експерти склали ТОП найпопулярніших схем обману, щоб допомогти людям від них захиститися, пише Апостроф.

1.Дзвінок від працівника банку. Аферисти представляються співробітниками банку і розповідають потенційній жертві про якісь проблем - від проблем з картою до сумнівних транзакцій.  Щоб не втратити грошей, пенсіонери погоджуються перевірити карту. а для цього шахрай просить назвати пін-код і номер картки. Все! - ваші гроші вже у них. 

2. Обмін грошей. Схема проста-до довірливих літніх людей звертаються з пропозицією обміняти старі купюри на нові. Нібито ті, що зберігають пенсіонери, скоро вийдуть з обігу, наївні люди віддають шахраям свої кровні, а отримують натомість фальшивки. 

3. Лотерея.  Пенсіонеру повідомляють про виграш великої суми грошей, але щоб отримати приз потрібно зробити покупку на певну суму в спеціальному каталозі. Схема наполовину легальна, тому що на сертифікатах про виграш написано "Зразок"

4. Проблеми у близьких. Дуже поширене шахрайство-людині телефонують на мобільний і кажуть, що Його Син (Дочка, чоловік, брат, не важливо) збив на машині людину. Йому загрожує в'язниця, але закрити питання можна за якусь суму, часто дуже немаленьку. У стресі люди часто віддають все, що у них є. 

5. Ремонт. Шахраї представляються різними працівниками. Пропонують зробити ремонт зі знижкою, беруть аванс і зникають.

6. Допомога від держави. Відносно нова схема. Близько місяця тому з'явилася нова схема по "розлучення". До людей у віці підходять нібито співробітники Пенсійного фонду і кажуть, що роздають пенсіонерам допомогу - найчастіше, це невеликі суми близько 500 гривень. Але пенсіонерам ці гроші дуже потрібні, тому афера і працює. Їх просять дати паспортні дані. Допомога, природно, ніхто не дає, зате на довірливого пенсіонера оформляють кредити. 

7. Переоформлення довіреності. Теж новий вид шахрайства, пов'язаний з новими правилами виплат.  Зловмисники пропонують літнім людям допомогу в доставці пенсії, при цьому просять переоформити на них довіреність. Потім знімають з рахунку всі гроші, а нещасні люди залишаються без копійки.

Раніше MY.UA повідомляв, що в українському Інтернет-просторі аферисти активізували свої шахрайські схеми. Зокрема," на вудку " ошуканців можна потрапити під час покупок і продажів на сервісі торговому майданчику OLX.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Поделиться сюжетом