Дружина заарештованого у Криму Владислава Єсипенка вийшла на одиночний пікет під Офісом президента
Дружина заарештованого у Криму Владислава Єсипенка вийшла на одиночний пікет під Офісом президента

Дружина заарештованого у Криму Владислава Єсипенка вийшла на одиночний пікет під Офісом президента

Дружина заарештованого фрілансера Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Владислава Єсипенка Катерина 7 липня вийшла на одиночний пікет під будівлю Офісу президента.

«Ми, родичі політв'язнів, просимо зустрічі з президентом України. Ми боремося за звільнення своїх рідних, а президент і органи влади мовчать. Наші діти ростуть без батьків, а політв'язні виживають у тюрмах Росії, перебуваючи на межі життя і смерті. Останній обмін відбувся завдяки тому, що прізвища політв'язнів звучали з вуст президента»,цитує Катерину Єсипенко Крим.Реалії.

Єсипенко уточнила, що з моменту арешту чоловіка відправила три звернення президенту України Володимиру Зеленському.

«З відповідей, які я отримала, випливає, що Офіс президента України переклав відповідальність на СБУ», – зазначила Катерина.

Фото: Радіо Свобода

З огляду на те, що президент Зеленський наразі перебуває з робочою поїздкою в Литві, Катерина очікує реакції від співробітників Офісу президента, звідки до неї поки ніхто не вийшов.



Крим.Реалії направили інформаційний запит до Офісу президента, щоб дізнатися реакцію глави держави на ситуацію з Владиславом Єсипенком, а також у цілому прояснити долю переговорного процесу щодо повернення українських політв'язнів з російського ув'язнення.

У березні Катерина Єсипенко звернулася до президента Зеленського з проханням посприяти в його звільненні та внесенні до списку громадян, яких можуть повернути на материкову частину України в результаті обміну.

Заступник представника президента України в Автономній Республіці Крим Дар'я Свиридова стверджувала, що Офіс президента проінформований про «кейс Єсипенка».

6 липня окупаційний «суд» Сімферополя продовжив арешт Єсипенку ще на шість місяців. Засідання «суду» відбулося в закритому режимі.

У Києві на Майдані Незалежності відбулася акція на підтримку Владислава Єсипенка, підтримати журналіста прийшли колишні політв’язні, зокрема письменник Станіслав Асєєв, який працював журналістом в окупованому Донецьку і два з половиною роки був заручником окупантів, і Олег Сенцов — український режисер, який провів п’ять років у російському полоні.

Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

За словами адвоката Олексія Ладіна, остаточне обвинувачення буде за частиною 1 статті 222.1 і частини 1 статті 223-1, – виготовлення та зберігання вибухових речовин.

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікував Крим.Реалії.

Фото: Радіо Свобода

Теги по теме
Новости Крым российская агрессия Офис Президента Инфопространство аннексия Крыма
Источник материала
Поделиться сюжетом