Держдеп США занепокоєний долею журналіста Єсипенка через продовження йому арешту
Держдеп США занепокоєний долею журналіста Єсипенка через продовження йому арешту

Держдеп США занепокоєний долею журналіста Єсипенка через продовження йому арешту

У Держдепартаменті США висловили стурбованість щодо ситуації з фрілансером Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Владиславом Єсипенком, якому «суд» в окупованому Сімферополі продовжив арешт до 18 грудня.

«Ми глибоко стурбовані новиною про те, що суд в окупованому Росією Криму продовжив шестимісячний термін утримання під вартою кореспондента RFERL Владислава Єсипенка. Ми закликаємо Росію припинити придушення незалежних голосів і негайно звільнити всіх українських політичних в’язнів»,цитує Радіо Свобода представника Держдепу Неда Прайса.

Негайно звільнити Єсипенка закликало і посольство США в Україні.



6 липня окупаційний «суд» Сімферополя продовжив арешт Єсипенку ще на шість місяців. Засідання «суду» відбулося в закритому режимі.

У Києві на Майдані Незалежності відбулася акція на підтримку Владислава Єсипенка, підтримати журналіста прийшли колишні політв’язні, зокрема письменник Станіслав Асєєв, який працював журналістом в окупованому Донецьку і два з половиною роки був заручником окупантів, і Олег Сенцов — український режисер, який провів п’ять років у російському полоні.

Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

За словами адвоката журналіста Олексія Ладіна, остаточне обвинувачення Єсипенку буде за частиною 1 статті 222.1 і частини 1 статті 223-1, – виготовлення та зберігання вибухових речовин.

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікував Крим.Реалії.

Фото: Кримська солідарність/Радіо Свобода

Теги по теме
США Новости Крым Инфопространство аннексия Крыма
Источник материала
Поделиться сюжетом