Російський військовий літак вторгнувся на територію Литви, в небо підняті винищувачі
Російський військовий літак вторгнувся на територію Литви, в небо підняті винищувачі

Російський військовий літак вторгнувся на територію Литви, в небо підняті винищувачі

8 липня під час прес-конференції президента Литви Гінатаса Неуседи і прем'єра Іспанії Педро Санчеса в литовському місті Шяуляй була оголошена тривога через терміновий вильот двох суден НАТО. Вони були спрямовані на перехоплення російських бойових літаків, які порушили кордони Литви.

Про це повідомляється на офіційному YouTube-каналі іспанського видання Digital Freedom.

Що сталося

На опублікованому відео видно, як незабаром після початку прес-конференції іспанського прем'єр-міністра і литовського президента на військову базу, де проводився брифінг, входять люди у військовій уніформі.

Вони повідомили чиновникам про оголошену тривогу. Учасників брифінгу просять змінити локацію, щоб звільнити дорогу для двох літаків НАТО.

За даними видання, судна Альянсу були спрямовані на перехоплення російських винищувачів Су-24.

Результат інциденту

Пізніше литовські військові доповіли, що російські винищувачі перебували над Балтійським морем без електронного упізнавання. Перебуваючи в міжнародному повітряному просторі пілоти не передавали план польоту і не виходили на зв'язок з диспетчерською службою.

У зв'язку з цим літаки НАТО були змушені перехопити невідомі судна, щоб ідентифікувати їх.

У Міністерстві оборони Російської Федерації заявили, що винищувачі Су-24 виконували навчально-тренувальний політ над нейтральними водами, тому жодне міжнародне правило використання повітряного простору порушено не було.

Російський винищувач

Брифінг президента Литви Гінатаса Неуседи і прем'єра Іспанії Педро Санчеса був продовжений на 30 хвилин. Глава іспанського уряду зазначив, що інцидент став "реальним випадком, що показує важливість присутності всіх присутніх на військовій базі".

Санчес подякував також пілотів за їх щоденні зусилля, спрямовані на захист територіальної цілісності Литовської держави.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що літак Ryanair ухилявся від винищувача Білорусі: "був дозвіл на застосування зброї".

Також ми писали, що українців готують до війни: Мінкульт випустив брошуру, як поводитися в разі атаки.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Светлана Мусийко
Редактор новостей
Поделиться сюжетом