День захисника України отримав іншу назву та став гендерно-рівноправним
День захисника України отримав іншу назву та став гендерно-рівноправним

День захисника України отримав іншу назву та став гендерно-рівноправним

14 липня на засіданні Верховної Ради України народні депутати віддали 317 голосів за перейменування Дня захисника України на День захисників та захисниць.

Про це повідомили на офіційному порталі ВР.

Гендерна збалансованість свята

Ініціаторкою проекту Закону про внесення змін у назву загальноукраїнського свята та вихідного дня 14 жовтня є народна депутатка від партії «Слуга народу» Марина Бардіна. Як коментують автори та співавтори цієї новації, наразі у Збройних силах України служить чимало жінок та молодих дівчат.

Зокрема, за даними Міністерства оборони, станом на сьогодні спільно з чоловіками в армії служать 27 074 жінки-військовослужбовці. Майже 10 000 жінок від початку українсько-російської війни отримали статус учасниці бойових дій. Також 166 жінок-військовослужбовиць нагородили державними нагородами.

Девушки в армии

Тож назва свята – День захисника України – відколи його започаткував президент у 2014 році, не повністю передавала суть та змістове навантаження. Таким чином, перейменування підлаштує свято під гендерну рівновагу та повноцінно вшанує роль жінок у військовій службі.

Законопроект подали ще два роки тому

Вперше Верховна Рада одержала документ з ініціативою ще 28 жовтня 2019 року. Відтоді він пройшов повне коло затвердження, від розгляду керівництва і включення до порядку денного до повноцінного прийняття. Законопроект підтримало більшість депутатів, погодившись із аргументами авторів, що назву свята необхідно урівноважити згідно гендерної рівності.

Девушек обучают стрельбе

Тепер 14 жовтня українці будуть відзначати День захисників та захисниць, що вказує на рівноправ’я представників обох статей у їхній відданій праці у Збройних силах України та служінні українському народу. До речі, ця дата є знаковою для кожного громадянина, оскільки спільно святкується День української повстанської армії і День козацтва.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що у Раді донині працюють електронний годинник 60-х років - їх продають в мережі як антикваріат

Також ми писали, що після скандалу з туфлями Верховна Рада вирішила перейменувати День захисника в Україні

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Поделиться сюжетом