Володимир Зеленський підписав закон про арешт за брехню в деклараціях - 2 роки в'язниці
Володимир Зеленський підписав закон про арешт за брехню в деклараціях - 2 роки в'язниці

Володимир Зеленський підписав закон про арешт за брехню в деклараціях - 2 роки в'язниці

В Україні вдосконалили кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Відповідний закон Володимир Зеленський підписав 16 липня.

Про це повідомляють у пресслужбі Офісу Президента — в Офіційному інтернет-представництві Президента України.

Законом передбачається кримінальна відповідальність за неподачу декларації, а також за внесення неправдивих даних до неї. Відтепер за ці правопорушення передбачається кримінальні відповідальність, а не тільки адміністративна, оскільки недостовірне декларування, на думку президента, тісно пов’язане з корупцією. А боротьба з корупцією — один із важливих напрямів діяльності чинної влади. 

Внесення недостовірних даних до декларації 

За внесення недостовірних даних у декларацію громадяни, крім того, що сплатять штраф, можуть бути позбавлені волі строком до двох років. Розмір штрафу за таке правопорушення — 3-4 тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян (якщо декларант вніс недостовірні дані, які відрізняються від реальних на суму від 500 до 2 тисяч прожиткових мінімумів). 

Однак якщо декларант вніс завідомо недостовірні відомості у документ і сума неправдива більш ніж на 2 тисячі прожиткових мінімумів, то штраф відповідно буде більшим  — 4-5 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Неподача декларації

За це правопорушення громадяни можуть отримати обмеження волі строком до 2 років. Крім цього, передбачене також позбавлення волі на один рік. Однак якщо правопорушник щиро покаявся, то йому можуть пом’якшити покарання. 

Нагадаємо, раніше портал MY.UA  повідомляв, що в Україні посилюється мовний закон. Які нові норми набули чинності 16 липня. 

Також портал MY.UA писав, що автори Основного Закону зустріли промову Зеленського протестом.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Поделиться сюжетом