Захопили держреєстр: в Україні викрили незаконну схему оформлення документів моряків
Захопили держреєстр: в Україні викрили незаконну схему оформлення документів моряків

Захопили держреєстр: в Україні викрили незаконну схему оформлення документів моряків

СБУ викрила незаконну схему, в якій зловмисники заволоділи держреєстром і зароблялм $150 млн щороку.

Правоохоронці зупинили масштабну злочинну схему під час оформлення документів моряків. Внаслідок маніпуляцій з дозвільними документами моряків зловмисники могли заробляти 150 млн доларів США щороку.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков і пресслужба СБУ.

Як виявилося, мережа агентів-посередників за винагороду "допомагали" морякам проходити регулярне підтвердження своєї кваліфікації. Зловмисники несанкціоновано втручалися в державний реєстр.

Якщо моряк намагався самостійно пройти тестування через особистий кабінет, то йому створювали штучні перешкоди. Наприклад, затягували строки видачі сертифікатів чи спотворювали результати тестів.

Моряки були змушені звертатися до "посередників", які за допомогою нелегітимного додатку завантажували документи в реєстр, забезпечували позитивне проходження тестування і кінцеве підтвердження кваліфікації. Самому замовнику не потрібно було відвідувати навчальні центри, курси чи проходити медичні обстеження. "Винагорода" становила 3-8 тис. доларів.

У схемі були задіяні колишні та нинішні посадовці Державної служби морського та річкового транспорту України та Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків.

За словами кіберфахівців, держреєстр документів моряків та автоматизовані системи контролювали сторонні особи, хоча вони розроблялися та були придбані за державні кошти.

Своєю чергою, очільник Мінінфраструктури запевнив, що винні понесуть покарання. Кубраков заявив, що його відомство разом з Мінцифри працюють над удосконаленням системи дипломування.

Нагадаємо, що СБУ затримала двох полковників за підозрою у держзраді.

Новини України: працівників СБУ, яких підозрюють у нападі на прикордонників, відсторонили від посад

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Источник материала
Поделиться сюжетом