Чим закінчаться обіцянки Зеленського знизити тарифи на електрику
Чим закінчаться обіцянки Зеленського знизити тарифи на електрику

Чим закінчаться обіцянки Зеленського знизити тарифи на електрику

Кабінет Міністрів України на засіданні в середу ухвалив рішення залишити ще на місяць без змін чинний тариф на електрику для населення в розмірі 1,68 гривні за кіловат-годину.

До кінця літа громадяни можуть трохи видихнути - різкого зростання вартості електропостачання найближчими тижнями не буде.

Але восени питання про нові розцінки на електрику в нашій країні постане знову.

Президент України Володимир Зеленський запевнив громадян, що тарифи на електрику з 1 серпня не лише не підвищаться, а для деяких верств населення навпаки будуть знижені.

Глава держави пообіцяв, що питання цін на електроенергію на найближчому засіданні розгляне Рада національної безпеки та оборони.

У зв'язку з цим багато українців запитують: що буде з тарифами восени й взимку, адже ціни на світовому і європейському ринках на енергоносії продовжують зростання.

У літній період, коли тарифне навантаження на домогосподарство відчувається не так сильно, як взимку, стабільну вартість енергоресурсів політикам і чиновникам гарантувати простіше.

А восени, коли на горизонті замаячить "важка" платіжка за опалення, яке через стрибок вартості газу по всій країні може подорожчати від третини до половини нинішньої вартості, хтось зможе гарантувати, що тарифи на електроенергію також не піднімуться?

Якби уряд і регулятор знайшли якийсь унікальний стабільний механізм, що дозволяє зробити вартість електрики для громадян мінімальною, то рішення було б довгостроковим. А сьогоднішнє продовження чинного Положення про електротарифи є третім за рахунком, і кожне з них гарантувало ціну лише на місяць вперед.

Подібні заяви та рішення більше схожі на піар-акцію на перевіреній роками темі тарифів, ніж на грамотне державне управління

Подібні заяви та рішення більше схожі на піар-акцію на перевіреній роками темі тарифів, ніж на грамотне державне управління національним енергетичним ринком.

В Офісі президента роблять ставку на те, що заява Зеленського про зниження вартості електроенергії буде єлеєм на душу засмученого економічним становищем бідніючого через коронакризу народу, і дозволить похвалитися виконанням президентської обіцянки про низькі тарифи.

Реальний же стан справ з рахунками за комуналку громадяни нашої країни відчувають на своїх сімейних бюджетах, особливо з приходом холодів.

Цікаво також, хто з українців у підсумку отримає довгоочікуване зниження тарифів на світло?

За словами президента, є громадяни, які не можуть платити навіть чинну ціну 1,68 гривні за кіловат-годину, тобто соціально-вразливий прошарок. Ось для них ціну буде знижено.

Але хто і як визначатиме рівень "уразливості" споживачів?

Є припущення, що мова йде про домогосподарства зі споживанням нижче ста кіловат-годин на місяць.

Саме цей варіант міністр енергетики Герман Галущенко озвучував кілька тижнів тому, пропонуючи знизити тариф ще з 1 липня. За підрахунками профільного міністерства, споживачів "до 100 кВт-год" у нас у країні близько 40 відсотків з майже 17 мільйонів домогосподарств.

Тобто, більшості громадян подарунка у вигляді знижених цін на електроенергію чекати не варто.

Очевидно, що президент і уряд не зможуть роками ігнорувати універсальні закони економіки та нескінченно відкладати болісне рішення про ціни на електроенергію, адже обґрунтованого механізму для їх стримування немає.

Кінцева ціна на електричну енергію для споживачів складається із безпосередньо вартості електроенергії на ринку, тарифу на її передачу високовольтними мережами НЕК "Укренерго", тарифу на розподіл мережами операторів систем розподілу (обленерго), вартості постачання та податків.

Реалії роботи ринку енергетики говорять про те, що економічно обґрунтований тариф для населення повинен бути удвічі вище чинного

Середня вартість електричної енергії для побутових споживачів по країні зараз становить близько 1,60 гривні за кіловат-годину (з урахуванням багатозонних лічильників), з яких тільки транспортна складова – це в середньому 1,51 гривні. Таким чином, на безпосередньо електричну енергію залишається лише 9 копійок.

Найнижча собівартість виробництва електрики на атомних електростанціях становить 56 копійок за кіловат-годину, на теплових станціях – утричі більше.

Реалії роботи ринку енергетики говорять про те, що економічно обґрунтований тариф для населення повинен бути удвічі вище чинного, а в деяких регіонах і того більше через високий тариф обласних енергорозподільних компаній, як би шокуюче це не звучало.

І зараз за занижені ціни на електроенергію для населення платять промислові споживачі та енергетики, що призводить до падіння конкурентоспроможності української продукції на світовому ринку і не дозволяє ефективно модернізувати енергетичну сферу.

Звичайно, окремою темою на порядку денному влади має стояти питання здатності українців платити такі високі тарифи - тут має бути розширена система субсидій та адресної допомоги.

Адміністративне рішення не підвищувати, а комусь навіть знизити електротарифи на якийсь час порадує українців, але восени проблема неминуче загостритися знову. Споживачам "понад 100 кіловатів", яких влада не вважає вразливими, потрібно готуватися до зростання тарифів. Що б там не говорили наші щедрі на обіцянки політики.

Анна Бредіхіна

Теги по теме
Владимир Зеленский электроэнергия тарифы
Источник материала
Поделиться сюжетом