Чернівецького художника викликали на допит в СБУ через інсталяцію з російським прапором
Чернівецького художника викликали на допит в СБУ через інсталяцію з російським прапором

Чернівецького художника викликали на допит в СБУ через інсталяцію з російським прапором

Чернівецького художника Івана Салевича викликали до СБУ через інсталяцію «Хохли».

Спецслужбісти, за словами художника, понад 2 години переконували його, що роботу потрібно зняти, оскільки у ній використані елементи російського прапора, пише «Суспільне».

На інсталяції зображені люди, які стоять на колінах у вишиванках й з російськими прапорами замість очей. Так автор хотів показати, що «велика частина українців не визначилася зі своєю національною ідентичністю» та досі «дивиться у бік Росії».

До СБУ звернувся директор галереї, де експонується виставка до Дня Незалежності, частиною якої є «Хохли». На його думку, вона могла образити людей, тому вирішив «поставити її на гальма».

«Дві з половиною години я був вимушений перед трьома співробітниками СБУ до хрипоти в голосі відстоювати своє право на свободу творчості. Ця ситуація – абсолютна копія радянських часів. Таким чином у радянський період пресували митців», – розповів він. 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Суспільне Новини (@suspilne.news)

Зрештою художник до своєї роботи прикріпить текстове пояснення, що він мав на увазі, аби у громадян та громадянок України не було двоякого ставлення до смислу роботи. 

Окрім того, після допиту в СБУ до цієї ситуації під'єдналася Юлія Сафтенко, начальниця управління культури Чернівецької міської ради, у коментарі «Еспресо.Захід» розповів художник.

«У вівторок вона зателефонувала до голови Чернівецької обласної організації Національної спілки художників України, щоб він зняв з експозиції мою роботу. Натомість він відповів, що цього не робитиме, адже залишити інсталяцію було колегіальним рішенням виставкової комісії. Згодом вона змінила свою позицію, і навіть говорила мені, що моя робота потужна. Також у мене вже була розмова з Ігорем Сорокоумовим, директором галереї "Вернісаж", який поскаржився в СБУ. Вона була не з приємних. Я запитав його: які національні почуття ображає моя робота? На що він відповів, що як директор галереї був зобов'язаний подзвонити», – розповів він. 

Нагадаємо, що нещодавно помер український художник Олександр Ройтбурд. Помер після важкої хвороби 8 серпня. Прощання з ним відбувалось 11 серпня з 10:00 до 12:00 у дворі Одеського художнього музею.

22 липня художник-карикатурист Олег Смаль повідомив, що з виставки його робіт у бібліотеці імені Лесі Українки організаторами була вилучена карикатура на президента Зеленського.

Бібліотека імені Лесі Українки після розголосу у ЗМІ повернула карикатуру до зали, де демонструється добірка робіт автора.

Адміністрація бібліотеки «тішиться, що карикатура Олега Смаля на Володимира Зеленського викликала бурхливу реакцію громадськості та медіа».

Фото: «Суспільне»

Теги по теме
СБУ Новости Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом