Транзит газу через Україну: Німеччина призначила свого уповноваженого – що відомо
Транзит газу через Україну: Німеччина призначила свого уповноваженого – що відомо

Транзит газу через Україну: Німеччина призначила свого уповноваженого – що відомо

Міністерство економіки та енергетики Німеччини повідомило, що уряд призначив Георга Вальдерзее уповноваженим із питань транзиту газу по території України після початку роботи газопроводу "Північний потік-2". Про це повідомляє DW.

Вальдерзее вже виконував обов'язки уповноваженого німецького уряду з питань транзиту газу Україною в 2019 році, коли договір був продовжений до 2024 року. Він буде працювати разом із МЗС Німеччини.

Німеччина, призначивши Вальдерзее, планує виконати свої зобов’язання за угодою з США щодо врегулювання суперечок навколо газопроводу "Північний потік-2".

Нагадаємо, у компанії Nord Stream 2 AG раніше заявляли, що будівництво "Північного потоку-2", який дозволить "Газпрому" відмовитись від використання української газотранспортної системи і поставляти газ до країн Євросоюзу в обхід України, завершено на 99%. Nord Stream 2 AG планує закінчити укладання труб вже в серпні.

Як повідомляв 5.UA, 21 липня Міністерство закордонних справ Німеччини і Держдеп США опублікували подробиці політичної домовленості щодо "Північного потоку-2". У заяві Вашингтона і Берліна сказано, що, якщо Росія спробує використовувати газ як зброю або вдасться до агресії проти України, Німеччина вживе заходів на національному рівні і закличе Євросоюз також відповісти, зокрема запровадити санкції.

Німеччина і США сприятимуть залученню $1 млрд інвестицій до так званого "зеленого фонду" для України. Також Берлін узяв на себе зобов'язання "використовувати всі доступні засоби впливу, щоб дозволити Україні продовжити угоду про транзит газу з Росією на строк до десяти років". Для цього Німеччина призначить спеціального посланника. Переговори мають розпочатись якомога швидше, але не пізніше ніж 1 вересня, сказано в документі.

Теги по теме
Украина Германия газ Северный поток-2
Источник материала
loader
loader