Експерт розповіла, куди витратять 2,7 млрд доларів від МВФ
Експерт розповіла, куди витратять 2,7 млрд доларів від МВФ

Експерт розповіла, куди витратять 2,7 млрд доларів від МВФ

Економічний експерт Тетяна Острікова в ефірі програми "Подробиці тижня" на телеканалі "Інтер" розповіла, чому судова система критично недофінансована в Україні.

"Судова система критично недофінансована, йдеться саме про витрати на апарат і на забезпечення судочинства. Папір, оргтехніка, пошта. Все це впливає на швидкість розгляду справ. Естонська судова система третя в Європі за ефективністю та швидкістю розвитку справ, і сама тому естонська президентка сказала: "Годі вам чекати в Україні інвестицій, поки ви не приведете судову реформу і незабезпечений швидкий, в розумні строки, хід судових рішень". Без цього, без судової реформи, ми не зможемо підняти економіку, і залучити інвестиції", - каже експерт.

Острікова також зазначила, що на 1 серпня діра у державному бюджеті сягала 108 мільярдів.

"Це трапилось через те, що не виконується план по запозиченню і по приватизації, але частково перекривається коштами від митниці і податкової. І також трапилася подія, яка трапилася вперше в історії України з 2013 року. Кабмін почав позичати гроші з Казначейського рахунку. І це погано. Раніше це робив тільки Пенсійний фонд, який збільшив борг казначейству на 9,5 мільярдів. А тут ще Уряд почав йти цим шляхом. Це говорить про критичну ситуацію у публічних фінансах", - додала вона.

За словами експертки, 2,7 мільярда доларів від МВФ нам дуже потрібні.

"Ці кошти нам дуже потрібні. Це близько 72-73 мільярдів гривень. Можливо вони підуть на часткове погашення боргів, на субсидії. Осінь буде складною. Без цих коштів МВФ, вона б була ще складнішою. Всі експерти говорять, що будуть зростати ціни на продукти, на пальне, на нерухомість. Основна причина - збільшення тарифів на електроенергію і тепло. Підвищення від 15 до 40%. Тобто, це критична ситуація, яка має вирішуватися", - каже експерт.

Теги по теме
Бюджет МВФ реформа
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader