Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо загроз енергетиці: що доручено Кабміну
Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо загроз енергетиці: що доручено Кабміну

Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо загроз енергетиці: що доручено Кабміну

Контроль за виконанням рішення РНБО, введеного в дію указом, покладається на її секретаря.

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про нейтралізацію загроз в енергетичній сфері. І доручив виключити обленерго з переліку об'єктів для приватизації.

Про це йдеться у відповідному указі опублікуваному на сайті представництва глави держави.

Кабмін має у триденний строк пропрацювати питання з управління публічною компанією "Донецькоблгаз" для гарантованого забезпечення природним газом споживачів регіону.

Крім того, Кабміну доручено у двотижневий строк забезпечити обґрунтованість та прийнятність параметрів стимулюючого регулювання для операторів системи розподілу електроенергії спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Фондом держмайна та Антимонопольним комітетом України. Уряд також має проаналізувати структуру власності всіх операторів систем розподілу електроенергії і постачальників універсальних послуг та встановити реальних кінцевих бенефіціарних власників таких компаній. Крім того, уряд має вжити заходів щодо недопущення функціонування вертикально інтегрованих компаній серед операторів систем розподілу електроенергії.

РНБО також доручила уряду і Фонду держмайна до 31 серпня виключити з суб'єктів великої приватизації держвласності і переліку об'єктів малої приватизації державні пакети акцій операторів систем розподілу електричної енергії і визначити Міністерство енергетики органом управління такими пакетами акцій. Кабмін має також завершити відділення діяльності державних операторів систем розподілу електроенергії і постачальників універсальних послуг та передати державних постачальників універсальних послуг в управління  НАЕК "Енергоатом".

РНБО доручила до 31 січня 2022 року активізувати роботу по повторному укладенню договорів експлуатації/оренди газорозподільчих систем держформи власності, а також забезпечити проведення інвентаризації усіх об'єктів газопостачання та земельних ділянок, на яких знаходяться об'єкти газотранспортної системи.

Також до 31 грудня 2021 року Фонд держмайна, АМКУ та НКРЕКП мають провести позапланові перевірки компаній у сфері розподілу газу стосовно належного зберігання об'єктів газорозподільчих систем державної форми власності.

Крім того, до кінця 2021 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку спільно з Національним банком України мають затвердити концепцію впровадження і розвтику ринку "зелених" облігацій і затвердити план заходів з її реалізації.

АМКУ також зобов'язаний перевірити газопостачальні компанії і, зокрема, НАК "Нафтогаз України" на предмет дотримання законодавства про захист економічної конкуренції під час підготовки до опалювального сезону.

Нагадаємо:

  • Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що в обленерго України можуть з’явитися тимчасові державні адміністрації.
  • Данілов також заявив, що в Україні намагаються розхитати ситуацію, маніпулюючи темою тарифів. РНБО прийняла рішення про те, що вартість електрики не підвищиться для уразливих верств населення.

Новини України: нові тарифи на електроенергію – чи зможуть заощадити українці

Источник материала
loader
loader