2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Перша українська місія на Місяць: хто полетить на супутник Землі й навіщо?
Перша українська місія на Місяць: хто полетить на супутник Землі й навіщо?

Перша українська місія на Місяць: хто полетить на супутник Землі й навіщо?

Британська компанія Spacebit, яка займається розробкою робототехніки для місячних і планетарних місій, збирається реалізувати першу в історії українську місячну місію.

Про це повідомляє засновник компанії на прес-конференція в Києві.

Чому британська фірма говорить про українську місію?

Павло Танасюк народився в Україні, але останні 15 років живе і працює в Лондоні. Він є засновником і директором компанії Spacebit, яка має безліч інвесторів по всьому світу, в тому числі в Україні. Як розповів Павло на прес-конференції, проведеній у Києві, він планує організувати місію на супутник Землі, куди висадить спусковий апарат. Приблизний час - 2022 рік.

Ця установка буде вимірювати температуру і рівень радіації в різних місцях Місяця. Інформація дозволить дізнатися, де на супутнику кращі умови для перебування людей. На сьогодні вимірювання радіації проводили тільки китайці.

Незважаючи на те, що Павло Танасюк – українець, його компанія працює на міжнародному рівні. Постає питання: чому місію називають українською? Засновник Spacebit відповів, що вимірювальний зонд оснащений фотокамерою і сенсорами для зчитування рівня радіації. Ці комплектації розроблені саме Україною. Плюс, інвесторами виступають українські компанії Nemiroff і Академія ДТЕК.

Як з'явилася Spacebit?

Павло Танасюк заснував Spacebit в Лондоні в 2014 році після продажу ще одного дітища - Monexy (колишня українська платіжна система). Метою засновника було і є створити багатомільярдну організацію, яка стане поруч з такими гігантами космічної сфери, як Spacex. Зараз філії кампанії відкриті в Україні, Великобританії, США, Японії та Люксембурзі.

Посадковий апарат Peregrine, який перевезе зонд (ліворуч) і робот Асагумо (спарва)

До речі, вперше ідея відправити апарат на Місяць з'явилася ще в 2019 році. Тоді планували здійснити висадку робота Асагумо з чотирма лапами замість коліс. Навіть були складені домовленості з NASA з приводу використання їх ракето-носія. Тоді місія називалася Spacebit mission one і теж готувалася на 2022 рік.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що поліцейські під час рейду знайшли рідкісну скам'янілість.

Також ми писали, що Uber завищує ціни на таксі, коли на телефоні падає рівень заряду.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом