Нацрада знову покарала канал «Наш» і звернеться до суду про анулювання ліцензії
Нацрада знову покарала канал «Наш» і звернеться до суду про анулювання ліцензії

Нацрада знову покарала канал «Наш» і звернеться до суду про анулювання ліцензії

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла попередження каналу «Наш» (юридична особа ТОВ «Наш 365») через мову ворожнечі під час ефіру, де гостем був Андрій Пальчевський. Таке рішення регулятор ухвалив 2 вересня.

Регулятор отримав лист від СБУ з приводу ефіру каналу, гостем якого був Андрій Пальчевський. Також ознаки порушення регулятор виявив в ефірі за участю Олени Лукаш.

Нагадаємо, регулятор призначив перевірку обом каналам Мураєва «Наш» та «Максі ТВ» через висловлювання Олени Лукаш та Андрія Пальчевського. За результатами перевірки, Нацрада виявила у висловлюваннях гостя та ведучих мову ворожнечу та дискримінацію.

«У словах ведучих зафіксовані етнофілетизми та образливі ярлики. Під час промови Пальчевського висловлювання мають ознаки дезінформації та дискримінації за місцем проживання», – зазначив член Нацради Максим Онопрієнко.

За його словами, ведучі не спростували однобічність позиції.

«Фактично відбулась дискусія, де ведучі та гість продовжували думку один одного. Вони не зупиняли риторику мови ворожнечі, а погоджувались з гостем і провокували його», – додав він і зазначив, що під час повтору не було внесено змін в ефір.

Ведучі каналу Ангеліна Пичик та Максим Назаров зазначили, що жанром розмови було інтерв’ю, і відповідно формат не передбачав альтернативних думок. Вони цитували Конституцію та положення про право на вираження власної думки.

«Не перетворюйте засідання на майданчик для власних емоцій», – зазначив Максим Онопрієнко.

Максим Назаров відповів, що йому «прикро, що члени Нацради кажуть, що закон це емоції».

Ведучим заперечила голова Нацради Ольга Герасим’юк.

«Є суд, де ви зможете це опротестувати. Ви зможете аргументовано оскаржити усі рішення в суді», – запевнила Ольга Герасим’юк.

Регулятор ухвалив рішення визнати факт порушення, а також з огляду на неусунення порушень після застосування попередніх санкцій, постановив звернутись до суду з позовом про анулювання ліцензії.

Також Нацрада визнала аналогічні порушення у програмах за участю Пальчевського та Лукаш в ефірі ще одного каналу Мураєва (юридична особа ТОВ «Наша Прага» каналу «Максі ТВ»), який ретранслює ефір каналу «Наш»), тобто розпалювання релігійної, расовою та релігійної ворожнечі.

Регулятор виніс каналу два штрафи у розмірі 119 тисяч гривень, а також застосував до каналу санкцію попередження. Окрім цього Нацрада провела перевірку ТОВ «Наша Прага» через ретрансляцію каналом «Максі ТВ» каналу «Наш».

Максим Онопрієнко зазначив, що компанія надала свої пояснення, де заперечила ретрансляцію та піддає сумніву факт оголошення перевірки.

«Наша перевірка довела факт не дотримання умов програмної ліцензії, відсутні науково-просвітницькі, культурно-мистецькі та дитячі програми», – зазначив Онопрієнко.

Він додав, що «Наш» і «Максі ТВ» транслюють програми каналу «Наш» одночасно з технічною затримкою у кілька секунд, що є ретрансляцією.

Нагадаємо, 19 серпня 2021 року Нацрада вирішила звернутись до суду, щоб анулювати ліцензію каналу «Наш».  

Ініціатива«МедіаЧек» встановила, що Макс Назаров та Андрій Пальчевський в ефірі каналу «Наш» дозволили собі антисемітські випади.

Фото: канал «Наш»/Facebook

Теги по теме
Новости Рынок
Источник материала
Поделиться сюжетом