У ЗМІ бойовиків просувають новий наратив про «самопроголошену Україну» – дослідження ІМІ
У ЗМІ бойовиків просувають новий наратив про «самопроголошену Україну» – дослідження ІМІ

У ЗМІ бойовиків просувають новий наратив про «самопроголошену Україну» – дослідження ІМІ

У онлайн-ЗМІ на окупованих територіях Донбасу з'явився новий наратив про «самопроголошену Україну», про це йдеться в дослідженні «Інституту масової інформації», проведеному в серпні 2021 року.

Так, цей наратив містився у 30% матеріалів про Україну в медіа, які підтримують бойовиків.

«У попередніх дослідженнях ми не помічали такої риторики. Цей наратив знецінює Україну як державу і порівнює її з невизнаними у світі псевдодержавами», – зазначила експертка ІМІ Олена Голуб

Ще один поширений наратив у медіа бойовиків «Л/ДНР» – про «недолугість української влади та самої України як держави». На нього припало 16% матеріалів. Зокрема, медіа знецінюють президента Володимира Зеленського через його попередню професію. 

Ще 16% матеріалів поширюють наратив про залежність України від Заходу і «зовнішнє управління», особливо від США. У 15% матеріалів у медіа «Л/ДНР» просувається «розпад та знищення України як держави». У 13% матеріалів зафіксовано наратив про «нацизм та фашизм в Україні», у 10% – що «Україна не потрібна Заходу».

Загалом дослідження ІМІ продемострувало, що підконнтрольні бойовикам ЗМІ культивують розчарування, страх і ненависть місцевих жителів до власної країни.

Моніторинг новин проводився 23, 24 та 25 серпня 2021 року на сайтах: «Русская весна» «Новороссия», «Луганский Информационный Центр», «Новости Донецкой Республики», «Донецкое Агентство Новостей», «ДНР-24». До вибірки потрапило 256 матеріалів – всі новини про Україну, які вийшли на вказаних сайтах за цей період.

Нагадаємо, раніше Росія поширила фейк, що українські військові навчання поблизу Криму нібито під загрозою зриву через спалах захворюваності на COVID-19 серед військових.

Фото: ukrinform.ua

Теги по теме
Новости исследование Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны