Юрист розповів, що робити співробітнику, якому загрожують звільнити за відмову від вакцинації
Юрист розповів, що робити співробітнику, якому загрожують звільнити за відмову від вакцинації

Юрист розповів, що робити співробітнику, якому загрожують звільнити за відмову від вакцинації

Олександр Моргун, відомий український юрист, розповів і показав жителям країни, як себе вести з керівництвом, яке залякує співробітника звільненням з роботи, коли той не має довідки про вакцинацію.    

Відео Олександр опублікував на своїй особистій сторінці в соціальній мережі Instagram.

Негативний сценарій подій

Вже 13 вересня деякі області України можуть повернуться в "жовту" зону. Або навіть в "помаранчеву", в залежності від епідеміологічної ситуації. Значить, повертається загальнонаціональний локдаун, який вдруге ще гірше пройдеться по моральному і фінансовому терпінні громадян.

Юрист порадив, що робити, якщо хочуть звільнити з роботи за відсутність щеплення від коронавірусу

Олександр Моргун, та й багато українців, не раз чули негласну загрозу, що роботодавці в тих зонах, які не будуть відповідати вимогам позитивної епідеміологічної ситуації, можуть обмежувати права тих своїх співробітників, у яких немає довідки про проходження курсу вакцинації. Іншим словами, людину погрожують звільнити, якщо та відмовиться зробити щеплення від коронавірусу.

Чи правда, що таке можливо, і як працівникові захистити свої права перед начальником, розповів Олександр Моргун.  

Що робити не вакцинованій людині?

Звичайно, ніхто не застрахований від грізного начальства, яке поведеться на загальну паніку з приводу локдауна. Якщо так сталося, що співробітник не хоче робити щеплення від COVID-19, а таку дію вимагають під загрозою позбавлення роботи, слід знати, що це незаконно. В Україні є перелік щеплень, які є обов'язковими кожній людині, наприклад, вакцинація від туберкульозу. Без неї дійсно можуть не пускати на робоче місце.

Вакцинація від коронавірусу є добровільною

Але щеплення від коронавірусу - добровільне, і, якщо трапилася вищеописана ситуація, сміливо переводіть стрілки загрози на керівництво і попередьте, що подасте скаргу в інспекцію праці. Там вже вашому начальнику доступно пояснять, що звільнення за відмову вакцинації є незаконним, можуть накласти штрафні санкції. Тому не бійтеся пред'являти свої права, навіть якщо опинилися затиснуті в такій несприятливій ситуації.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що Верховна Рада заборонила сексизм в Україні: штраф 60 тисяч гривень.

Також ми писали, що три штами грипу направляються в Україну: коли чекати піку захворюваності.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом