6 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Секретар РНБО Данилов пропонує ввести в Україні дві державні мови
Секретар РНБО Данилов пропонує ввести в Україні дві державні мови

Секретар РНБО Данилов пропонує ввести в Україні дві державні мови

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов дав інтерв'ю "Радіо Свобода", де висловив свою думку з приводу переходу з кириличного алфавіту на латиницю.

Про це він заявив в інтерв'ю опублікованому на платформі YouTube на каналі "Радіо Свобода".

Чому перейти на латиницю - хороша ідея?

Олексій Данилов відповідав на безліч запитань ведучої, серед яких - "Північний потік-2" і його вплив на Україну, ситуація в Афганістані і чого вона може навчити нашу державу, конфлікт Зеленського і Порошенка, а також безліч інших. Практично в кінці інтерв'ю Данилова запитали про те, як він дивиться на ідею повністю або ж частково відмовитися від владарювання кирилиці в мові і змінити алфавіт на латиницю.

На що секретар РНБО дав позитивну відповідь. На думку Олексія Данилова,"це буде одна з фундаментальних речей". Він вважає, що мова цивілізованого світу – це англійська, а значить для України стане плюсом залучення до глобальності. Це не означає, що потрібно відмовитися від української, просто в країні бажано ввести дві державні мови, серед яких буде і англійська.

Секретар впевнений, що починати вчити англійську нарівні з українською варто вже з дитячого садка. Свого часу в 2018 році таку ж ідею потримав тодішній міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Чи стане ідея втіленою в життя?  

У 2018 році Клімкін теж подав ідею затвердити латиницю на рівні державного алфавіту. На думку міністра, це "сформує українську політичну націю", але не окремо від світу, а в спільності з ним.

Данилов підтримав ідею замінити кирилицю на латиницю

Але на початку 2021 року Аріна Демська, голова Національної комісії зі стандартів державної мови, запевняла, що відмова від кирилиці неможлива, адже тоді Україні доведеться перекреслити величезний пласт своєї історії та культури. Адже ми користуємося цією абеткою з моменту її заснування.

Тому питання про необхідність і реалістичність ідеї Олексія Данилова залишається відкритим.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що Володимир Зеленський відповів на запитання про другий президентський термін.

Також ми писали, що в Україні введуть "зелені" і "жовті" COVID-сертифікати: в чому різниця?

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны