19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Вчені витратять 15 мільйонів доларів, щоб воскресити мамонтів
Вчені витратять 15 мільйонів доларів, щоб воскресити мамонтів

Вчені витратять 15 мільйонів доларів, щоб воскресити мамонтів

Американська компанія Colossal збирається направити 15 млн доларів, щоб за допомогою генної інженерії воскресити мамонтів.

Про це повідомляє видання The New York Times.

Необхідну суму Colossal отримала від інвесторів.

Мамонти виду шерстистий, яких збираються відродити фахівці компанії, жили за часів льодовикового періоду на територіях сучасних Аляски і Європи.  

Хто вирішив відродити мамонтів?

Ідея відродження мамонтів прийшла в голову біологу з Гарварда Джорджу Черчу в 2013-му році. Вже 8 років він разом з групою дослідників працює над воскресінням цих тварин.

Щоб підтримати експерименти доктора Черча, засновник техаської компанії штучного інтелекту Hypergiant Бен Ламм створив компанію Colossal. Серед інвесторів проекту компанія Climate Capital та мільярдер Томас Тулл, який фінансово підтримав фільми "Світ Юрського періоду" і "Дюна".

Бен Ламм та Джордж Черч. Фото: Colossal

Зараз компанія Colossal не тільки підтримує експерименти доктора Черча, але і проводить власні дослідження.

Як будуть воскрешати мамонтів?

Вимерлий вид вчені пропонують відтворити, працюючи з ДНК слона. Результати планують отримати уже через кілька років.

Дослідники проаналізували геноми мамонтів зі знайдених скам'янілостей і виділили найважливіші відмінності між мамонтами і слонами. При цьому врахували 60 генів, які відповідають за найважливіші відмінності мамонтів - густу шерсть, товстий шар жиру, висококупольній череп.

Шерстистий мамонт, якого хочуть відтворити вчені

Планують створити ембріон слона зі зміненим геномом, щоб він був  схожий на мамонта. Для цього з яйцеклітини слона заберуть ДНК і замінять її на ДНК мамонта.

Спочатку доктор Черч збирався створений ембріон помістити в слониху. Однак пізніше відмовився від цієї ідеї, замінивши сурогатну слониху на штучну матку, яка повинна буде протягом двох років витримати плід вагою близько 100 кілограмів.

Наслідки повернення мамонтів

Доктор Черч вважає, що відродження популяції мамонтів допоможе природі. Наприклад, відновити рослинність в тундрі Сибіру і Північної Америки, де зараз росте мох, а за часів мамонтів були пасовища.

Однак, якщо експеримент вдасться, то вчені зіткнуться з серйозними етичними проблемами, зокрема, чи гуманно воскрешати тварину, про біологію якої так мало відомо.

Також є ризик, що мамонти, яких повернуть до життя, зіткнуться зі стражданнями. Адже, якщо ці тварини схожі зі слонами, значить вони будуть мати сильний зв'язок з матір'ю, а матерів для них нема. Тому вчені повинні будуть упевнитися, що про новонароджених мамонтенят буде кому піклуватися.

Нагадаємо, що вчені зловили дивні радіосигнали з центру Галактики.

Читайте також про те, що вчені розповіли правду про вплив Інтернету на агресію у людей.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.


Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом