19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Георгія Гонгадзе обезголовили 21 рік тому: історія жорстокого вбивства журналіста
Георгія Гонгадзе обезголовили 21 рік тому: історія жорстокого вбивства журналіста

Георгія Гонгадзе обезголовили 21 рік тому: історія жорстокого вбивства журналіста

16 вересня виповнюється 21 рік з моменту зникнення українського журналіста Георгія Гонгадзе. Чоловіка знайшли 2 листопада обезголовленим, і тільки через 21 рік всы виконавці були покарані.

Про це розповідає Obozrevatel.

Як помер Георгій Гонгадзе і хто винен у смерті?

Увечері 16 вересня Георгій повертався з роботи, але додому так і не потрапив. Його знайшли мертвим у Таращанському лісі, журналісту відрубали голову. Залишки черепа змогли виявити тільки в 2009 році. Розслідування тривало аж до 2013 року, коли спіймали останнього і головного виконавця вбивства, колишнього начальника головного управління кримінального розшуку МВС Олексія Пукача. І то, остаточно засудити до довічного ув'язнення суд зміг лише 2 липня 2021 року.

Винних у смерті Георгія Гонгадзе посадили тільки в 2021 році

Засудити ще трьох виконавців вийшло в 2008 році, ними виявилися колишні співробітники Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки Міністерств внутрішніх справ. Микола Протасов сів у в'язницю на 13 років, Валерій Костенко і Олександр Попович отримали 12 років ув'язнення.

Вбивці заслужили покарання і понесли його, але замовники так і залишилися безкарними. Під час затримання Олексія Пукача були названі імена трьох призвідників вбивства - Леонід Кучма, Володимир Литвин та Юрій Кравченко. Ці люди через відсутність доказів не були притягнуті до відповідальності.

Кому насолив Георгій Гонгадзе?

Журналіст Георгій Гонгадзе з сім'єю, чоловіка обезголовили 2000 року

Журналіст став засновником інтернет-видання "Українська правда", в якому писав несприятливі матеріали про тодішнього президента України і владу навколо нього. Через таку діяльність за Георгієм встановили стеження, чоловік навіть звертався в поліцію із заявою про переслідування. Але крик про допомогу тоді залишився без уваги.

До речі, посольство США звернулося до Генерального прокурора країни Ірини Венедиктової із закликом знайти замовників і покарати. Ось тільки свідчення Пукача про причетність трьох вищеназваних осіб незрозумілим чином зникли з протоколу слідства.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що вибухи в порту Бейрута забрали життя 218 осіб: знайдений український слід.

Також ми писали, що керівники "Талібану" серйозно посварилися між собою.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом