Вчені довели існування лютововків з "Гри престолів" і розшифрували їх ДНК
Вчені довели існування лютововків з "Гри престолів" і розшифрували їх ДНК

Вчені довели існування лютововків з "Гри престолів" і розшифрували їх ДНК

Групі вчених з Великобританії і США вдалося секвенувати ДНК так званих Canis dirus ("лютововк") і з'ясувати, коли вони жили, коли вимерли і наскільки були схожі на сучасних вовків.

Про це пише Wired, посилаючись на дослідження, опубліковане в журналі Nature.

Коли і де мешкали лютововки

Видання Nature - популярне і науково-орієнтоване, на сторінках якого часто публікують серйозні дослідження, написані простою мовою для звичайних читачів. Цього разу редакція журналу пустила на шпальту інформацію від американських і британських вчених, які займалися вивченням підвиду вовків Canis dirus.

Лютововк в поданні серіалу "Гра престолів"

За допомогою методу секвенування (встановлення послідовності нуклеотидів у молекулі ДНК) вдалося зрозуміти, коли і де мешкали лютововки, а також час їх приблизного вимирання. Виявилося, всесвітньо відома тварина, що стала популярною завдяки циклу фантазійних романів Джорджа Мартіна "Пісня льоду і полум'я", жила в Північній і Південній Америці.

Ці істоти вимерли 10-16 тисяч років тому, приблизно тоді, коли не стало мамонтів і мастодонтів. Ймовірно, це сталося через непристосованість до змін клімату.

Що ще показала розшифровка ДНК?

Також вчені зрозуміли, що за зовнішнім виглядом і ДНК лютововки були схожі на сучасних вовків так само, як мавпа на людину. Тобто, відмінностей між ними було неймовірно багато. Вважається, що саме цей підвид був останнім з усіх, хто не міг спаровуватися з подібним собі видом.

У Сибірі знайшли замерзлу голову величезного вовка, імовірно, лютоволка

Швидше за все, це стало причиною вимирання. Адже якщо інші представники сімейства псячих могли пристосуватися до навколишнього середовища і вступати в статевий зв'язок з іншими тваринами, що допомогло їм вижити, то лютововки, зважаючи на свою унікальність, залишилися самотні.

Раніше портал MY.UA повідомляв, 5 побічних ефектів зеленого чаю: кому не можна пити категорично.

Також ми писали, що у Кримському зоопарку тигр відкусив палець немовляті, якого мати піднесла до вольєра.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом