Життя без соцмереж: кому найважче було перенести глобальний збій у Facebook
Життя без соцмереж: кому найважче було перенести глобальний збій у Facebook

Життя без соцмереж: кому найважче було перенести глобальний збій у Facebook

Існує категорія людей, для яких соцмережі - це єдиний заробіток, а дехто став просто залежним від них.

Наймасштабніший в історії збій в роботі соцмереж Facebook, Instagram і месенджера WhatsApp, який стався увечері в понеділок, 4 жовтня, зачепив десятки мільйонів користувачів у США, Європі та Азії. Нині сервіси знову доступні. Цей інцидент знизив вартість акцій Facebook, через що статки засновника соцмережі Марка Цукерберга зменшилися майже на сім мільярдів доларів. Багато людей, для яких соцмережі стали невід’ємним і надто важливим шматком життя, пережили чималий стрес.

Про те, як пережили українці цей глобальний збій у роботі, йдеться 5 жовтня в сюжеті ТСН.19:30.

Учора близько сьомої години вечора увесь блогерський світ мав причину для занепокоєння - що робити, якщо онлайн-платформи зникнуть назавжди. Блогерша Ольга проводить там майже третину доби, адже це — її єдиний заробіток.

“Для мене Інстаграм - не просто спілкування з друзями. Це першочергово бізнес! Якщо він пропаде, то моя робота повністю зникне!” - говорила вона.

Глобальний збій був прикрим ще й тому, що припав на вечірній час, коли у блогерів прайм-тайм, на який здебільшого замовляють рекламу.

“Графік виходу реклами заздалегідь затверджується рекламодавцями, тому якщо вчора не вийшла реклама, весь графік посувається. А в блогерів зайнято може бути на місяць вперед, тому досить незручна ситуація”, - пояснювала вона.

Про те, як багато важать в житті українців соцмережі, свідчить те, що наступного ранку український сегмент Інтернету заполонили сотні мемів та жартів про збій найпопулярніших соцмереж. Не втримався навіть міністр цифрової трансформації, який написав: “Ще годину і доведеться в “Дії” робити стрічку новин і сторіз”.

Керівник холдингу Internet Invest Group Гущик Олександр Ольшанський пояснює, що з технічної точки зору ніякої біди не сталося — просто мережевий збій довелося виправляти вручну. І навіть втрата вартості акцій Facebook не смертельна, бо такі коливання — звичайна справа, невдовзі вони знову подорожчають.

Але ажіотаж, який здійняли довкола збою в роботі соцмереж користувачі, свідчить, що люди стали дуже залежними від надійності різних сервісів, якими вони користуються.

Психолог Юлія Святенко пояснює, що для багатьох людей користування соцмережами перетворилося на свого роду ритуальну поведінку, відсутність звичних дій, перегляду новин тощо може викликати тривогу і навіть паніку.

“Це було проблемою для тих, хто звик через соцмережі спілкуватися, переписуватися, отримувати зв’язок з людьми, для них це було незвично”, - пояснювала вона.

Окрім того, за її словами, доступ до Інтернету і, зокрема, до соцмереж, створює певну ілюзію володіння всією інформацією і контролю над ситуацією. Якщо ж його немає – виникає стрес.

Хай там як, ті кілька годин збою в роботі соцмереж дали можливість принаймні задуматися одним – як навчитися заробляти поза межами соцмереж, а іншим – як навчитися жити, не використовуючи щохвилини телефон, а з паузою на оффлайн.

Новини України: коли ми стали заручниками соцмереж та чи можна це вилікувати

Источник материала
Поделиться сюжетом